Top6 zöld elektronika

Zöld ötletek a gyártótól és környezetbarát felhasználás a fogyasztó részéről. Így kerek a világ, ha mi is akarjuk.

Az elektronikai cikkek piacán szétnézve egyértelmű, hogy a gyártók egyre inkább figyelembe veszik termékeik kialakításánál a környezetvédelmi szempontokat. Új, zöld ötletekkel rukkolnak elő, melyekkel minden fogyasztó kedvére válhat környezetbarát felhasználóvá.

Hogyan állítható meg a pazarló energiafelhasználás? Mi az az e-hulladék? Hogyan hasznosíthatóak újra az műszaki kütyük? Mitől környezetbarát az elektronika és mi tartozik az elektronikai újrahasznosításba? Ha nem tudod a választ ezekre a kérdésekre, de felvillanyoz, hogy megtudd, vesd bele magad az olvasásba.

zöld

Újratölthető elemek

Hajlamosak vagyunk eldobható elemeket vásárolni, melyek eleve kiemelten környezetkárosító hulladéknak tekinthetőek. Ráadásul az egyszeri többlet kiadás hosszútávon kivalló befektetés, hiszen a töltő segítségével percek alatt újra működőképessé tehető az elektronikai kütyü.

Figyelmetlenség okozta energiapazarlás

Már nem töltöd, de a töltő még be van dugva? Nem használod, de nem húztad ki? Nem nézed, mégsem áramtalanítottad? Hiába gondoljuk, hogy így ezek a készülékek nem fogyasztanak áramot. Az igazság az, hogy a legtöbb műszaki cikk ekkor is képes növelni az áramszámlát.

Energiatakarékos cikkek

A gyártók az egyes műszaki cikkeket rangsorolják energiafelhasználásuk alapján. Így a fogyasztó könnyedén el tudja dönteni, melyik mosógép, TV, vagy hűtő vásárlása energia-, illetve környezetbarát. Háztartásaink tele vannak elektronikai készülékekkel, ezért saját bőrünkön tapasztaljuk meg döntésünk következményét.

Dobd el helyesen!

A mobiltelefonokat, számítógépet, vagy a TV-t speciális hulladékgyűjtő szervezeteknek kell eljuttatni. Egyrészt újrahasznosítható cikkekről van szó, másrészt ezeket kidobva olyan vegyi anyagok kerülhetnek a környezetbe, melyek roncsolják az ökoszisztémát. Emellett egyre több cég hirdet visszavételi akciókat, ahol az új készülék árából kedvezményt adnak a régiért cserébe.

economy

Ragyogó ötlet

Hasznosítsd a nap energiáját! Egyre több műszaki cikk jelenik meg a piacon, mely napelemmel vagy más kiegészítő eszköz segítségével képes hasznosítani a fény erejét. Légy nyitott az újdonságra, és ha új kütyüt vásárolsz, ezt is vedd figyelembe.

Vigyázat, mérgező!

Mára a gyártók egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, milyen anyagból állítják elő termékeiket. Részben a szigorodó előírások, részben a társadalom egyre elszántabb környezetbarát gondolkodásmódjának kielégítése érdekében. Ennek köszönhető, hogy korlátozó intézkedéseket hoztak létre a veszélyes anyagokkal szemben (RoHS).

Forrás: