Együnk zölden!

Egészséges ember, egészséges bolygó. Helyes választás hosszú távú eredményekkel. Ötletes környezetbarát ételek.

A mindennapi döntéseink következményekkel járnak, még abban az esetben is, mikor azon gondolkodunk, milyen élelmiszereket vigyünk haza. A tojás, a tej, a hús és a péksüti alapanyagai ugyanis különböző helyről érkeznek a boltokba, eltérő termelési és felhasználási módokon átesve. Így az életviteleddel és mindennapi döntéseiddel támogatni tudod a környezetbarát módszereket.

A bio a nyerő

Amikor úgy döntesz, hogy organikus étellel kényezteted a szervezeted, nem csak magaddal teszel jót. Olyan döntést hozol, mellyel elkötelezed magad a vegyszermentes gazdálkodás és a környezetbarát módszerek mellett. Így nem csak a tested, de az élővilág is hálás lehet a választásodért.

Hűen a helyihez

A termelőket támogatni kell, így ha tehetjük, vegyünk hazait, de még jobb, ha a helyi termékek mellett voksolunk. Keressük fel a közeli piacot és válogassunk a házi, bio, vegyszerektől mentes alapanyagok és élelmiszerek között.

Benzingőz mentesen

Az áruk szállításával a levegőbe kerülő szennyezőanyagok egyre súlyosabb problémákat eredményeznek. Egy-egy termék több száz km-t tesz meg az üzemtől az üzletig, pedig megoldható volna a helyi áruk beszerzése is. Valóban spórolunk, ha hagyjuk, hogy ez így folytatódjon?

salata20

Keresd a Fair trade logót!

A méltányos kereskedelem jegyében forgalmazott termékeket vásárolva tudatosan támogathatjuk a fejlődő országok felzárkózását, miközben biztosak lehetünk abban, hogy az egészséges és teljes mértékben környezetbarát áru árának meghatározott része a termelő zsebébe és nem egy nagyvállalat kasszájába kerül.

Nem vész el, csak átalakul

Az újrahasznosítás és a komposztálás az egyik legegyszerűbb tett a környezetünk megóvása érdekében. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ezt mielőbb belássuk és már egészen fiatal korban tudatosítsuk a környezetünkben.

Szatyor és csomagolás nélkül

Az élelmiszerek nagy része felesleges csomagolóanyagot tartalmaz, amely számunkra haszontalan, a környezetet viszont terheli. Ezek helyett keressük azokat az árukat, amelyek zacskó nélkül és frissen érkeznek az üzletekbe. Ugyanilyen fontos belátni, hogy a vásárlásnál elkért szatyor teljesen felesleges, hiszen többnyire egyből a szemetesbe kerülnek, növelve az amúgy is hatalmas napi hulladék mennyiségét.

noveny2

Termelj, ültess!

Ha van rá lehetőséged, termeld meg, amit megeszel. Konyhakert a saját zöldségeiddel? Arasd le a babérokat és légy büszke! Élvezd a munkád gyümölcsét és a virágzó környezeted.

Gondolkozz előre

Ha előre eldöntöd, mire van szükséged, nem kényszerülsz rá, hogy naponta vásárolj. Szinte hihetetlen, de az emberek többségének nincs vásárlásmentes napja. A tervezéssel és a nagyobb mennyiségű, de egyszeri vásárlással viszont sokat lehet spórolni. Nem csak pénzt, időt is.

Nyers erő

Sokan esküsznek rá, hogy a helyes táplálkozás alapja, a friss és nyers ételek fogyasztása. A főzés során nem csak megnő az étel kalóriatartalma, de eközben tápanyagokat és vitaminokat veszít. Ráadásul a tartósítószerektől mentes termékeknél valóban tudhatjuk, hogy friss termék került a kosarunkba.

Vegetáriánus életmód ma, a jövőért

A hús az egyike a leginkább erőforrás-igényes termékeknek. Rengeteg munka és energiafelhasználás szükséges, mire nyersen a konyhánkba, majd elkészítve a tányérunkra kerül. Ezt végiggondolva egyre többen hagynak fel a hús fogyasztásával, főként akkor, ha tudatosodik bennük, némelyik üzem milyen eljárásokkal dolgozza fel az állati anyagot.

Könnyű belátni, hogy nincs szükség gyökeres változásra a mindennapjaidban, hogy a környezetedet mégis gyökeresen átalakítsd.

Forrás: