A party ettől különleges: mitől zöld egy koktél?

A koktélok feldobják a buli hangulatát. Kell hozzájuk fantázia és egy kis pluszmunka, hát még, ha igazi, zöld koktélra vágyunk – de megéri!

Egy-egy jól sikerült, különleges koktél emlékezetes marad – nem olyan, mint kinyitni egy sört vagy egy bort: fantázia kell hozzá, ráadásul, ha a társaság együtt állíthatja össze a finomságot, már a készítése alatt jó hangulatba kerülünk! A koktél nem kötődik évszakhoz, bármikor találhatunk ízletes hozzávalókat, de természetesen vannak szezonálisak is – ilyenkor érdemes kihasználni az adott évszakhoz kötődő gyümölcsöket.

Ahhoz azonban, hogy igazi természetes, zöld koktélt készítsünk, szükség van egy kis leleményességre, találékonyságra. Ami az italunkhoz szükséges alkoholt illeti, számos fajta vodka, gin, whisky kapható a boltokban, érdemes jobban utánajárni, melyik eredeti, tiszta, és azt felhasználni a koktélhoz. Nem muszáj persze a legdrágábbat választani, vegyünk egy középkategóriásat.

A jó minőségű alkohol elengedhetetlen része a természetes koktélnak.  Nemcsak a megfelelő alkohol-alap szükségeltetik azonban egy zöld koktélhoz. Az elkészítés módja sem lényegtelen. A fáradozás azonban megéri, hiszen nemcsak különleges ízt kapunk, de vendégeink értékelni fogják, hogy az italt mi magunk készítettük!

Fontos a jó alap!

A legtöbb koktélhoz vodkát használnak fel. Ez az egyik legkedveltebb alapíz és sokféle kapható belőle. Noha széles a választék az alkoholok tekintetében a szupermarketekben, nem könnyű megtalálni a legmegfelelőbbet. Házi készítésű alkoholban is nyugodtan gondolkodhatunk, sőt. Ha van a lakóhelyünkön olyan, aki ilyen, eredeti szeszt árusít, bátran forduljunk hozzá. Ezek az italok nem készülnek adalékokkal, ezért kiváló alapot biztosítanak a természetes koktélhoz.

shutterstock_245404993

Vegyük figyelembe az évszakot!

Ha a lakóhelyünk híres bizonyos gyümölcsök termesztéséről, ezt véletlenül se hagyjuk figyelmen kívül. Egy helyen, ahol remek az alma, az áfonya, a szőlő, éljünk a lehetőséggel, természetes koktélunknak ezek a gyümölcsök mindenképpen legyenek alkotórészei! A helyi fűszernövényeket is bátran használjuk. Téli időszakban szerezzünk be friss áfonyát, almabort, melyek a koktél szezonális alkotóelemei lehetnek. Ha a koktél kávéalapú, használjunk eredeti tejtermékeket az italhoz.

Zöldet és különlegeset!

Bolondításképpen kerülhet zöldbab, ecetes hagyma, vagy csípős paprika a Martiniba, az olívabogyó és a citromhéj helyett. A koktélos pohárban jól mutat a felszínen lebegő málna, fekete áfonya, de egy kis csokoládéreszelék is kerülhet a kész mű tetejére. Főként, ha ír kávés koktél készül.

olives on the side

Készítsünk saját receptet!

Nem mindegy persze, mit mivel keverünk össze. Léteznek koktélalapok is a boltokban, de nem szükséges ezeket használni. Hiszen ha magunk készítjük az italunkat, abban is biztosak lehetünk, hogy csak az általunk összeválogatott, friss, tartósítószer- és kémiai anyag- mentes, természetes hozzávalók kerülnek bele.

Hozzuk létre saját ízt!

Ha nem félünk a konyhai kísérletezéstől, vágjunk bele saját ízünk, italunk elkészítésébe! Fennáll a veszélye, hogy egy kissé becsiccsentünk, de azért nem árt próbálgatni, ha már egy-két dolgot összekevertünk, mi sül ki belőle, élvezhető-e. Az egymáshoz legjobban illeszkedő ízeket keverjük, akkor garantáltan sikert arat a koktél! A kész koktélt érdemes hosszabb időre a hűtőbe tenni, hogy az ízek összeérjenek.

shutterstock_150545833

Alkohol nélküli változat

Készüljünk arra is, hogy van a társaságban, aki nem fogyaszthat alkoholt. Persze külön kihívás olyan koktélt is kitalálni, ami ízletes, izgalmas, és alkohol sincs benne. Utóbbit ilyekor szódával, tonikkal, vagy üdítőitallal helyettesíthetjük.

Újrahasznosított üvegek

A vodkás, gin-es üvegeket ne dobjuk ki, amelyiket lehet, használhatjuk dekorációként – például kagylókat, köveket rakva bele, vagy vázaként. Amelyekben nem látunk fantáziát, vigyük a szelektív hulladékgyűjtőbe. Inkább üveges alkoholt vegyünk, mintsem műanyag flakonosat.

Óvatosan a mennyiséggel…

Elérkezik a nagy pillanat: végre belekortyolhatunk a parti hevében a finom koktélba. Tudnunk kell azonban, hogy a koktélok általában sokkal nagyobb alkoholtartalmúak, mint egy bor vagy egy sör – a gyümölcsök és egyéb hozzávalók miatt az alkohol nem tűnik erősnek, de több koktél után igencsak fejbe vághat! Figyeljünk oda rá, mennyit iszunk belőlük. Ha vendéglátók vagyunk, egy-egy kör koktél-kínálás között tartsunk szünetet, vagy szolgáljunk fel mást, hogy a vendégek ne igyanak túl sokat belőle egyszerre.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.