Ezerarcú gyógyító a noni

Kevesen ismerik jótékony hatásait, pedig évezredek óta használják gyógyításra. Szerencsére ma már nem kell Hawaiira utazni egy kis Noniért.

A Noni, ez a furcsa nevű, kicsi, zöldes-sárga gyümölcs felbecsülhetetlen értékű növény. Különösen a Csendes-óceáni szigetvilágban tartják nagy becsben – hihetetlen mennyiségű, az ananásznál 800-szor több proxeronint tartalmaz. Leve egészséget elősegítő táplálék-kiegészítőként lassan az emberek napi étrendjének részévé válik, és már messzire se kell mennünk azért, hogy fogyaszthassuk.

noninoni

A polinéz törzsi gyógyítók már kétezer évvel ezelőtt felfedezték a noni gyümölcs jótékony hatásait. Hawaii-on a hagyományos és a mai orvoslás is nagy sikerrel alkalmazza. Latin neve Morinda Citrifolia, és főként a Csendes-óceán szigetein őshonos, valamint Ausztráliában és Ázsiában. Hawaii-ra a polinézek által került. Négyszögletes, örökzöld bokron terem, sötétzöldek, vastagok a levelei. Már érésben levő és sárgább termése nem túl kellemes illatú.

Mivel a törzsi gyógyítók évezredek óta alkalmazták a nonit a legkülönfélébb panaszok enyhítésére és betegségek gyógyítására, a kutatók kíváncsiságát igen régóta felkeltette ez a gyümölcs – használták lázcsillapításra, szorulásra, rovarcsípésre és állati harapás ellen, gyulladások, hasmenés kúrálására.

noni

Alapos vizsgálatnak azonban csak a kilencvenes években vetette alá kutatók a nonit. Az eredményekben nem volt különbség: nem tévedtek a természeti népek, amikor ezt a mutatós gyümölcsöt hívták segítségül a bajaik ellen. Az érettet és az éretlent is bevetették gyógyításra.

Így például csonttörések, mély sebek esetén az éretlen nonit sóval keverve kötözték a sérülésre, az érettet viszont horzsolások, fekélyek kezelésére, köszvényre alkalmazták tapasz formájában. Gyomorfekély, ízületi gyulladás, magas- vagy alacsony vérnyomás, sőt szívproblémák esetén is éltek a nonival, leveleivel pedig a lázat csillapították. Kisütve az asztma és vérhas ellen vetették be. Kiderült, hogy fájdalomcsillapítóként is kiváló, erőssége a morfium 70 százalékát is eléri.

Mi a noni titka?

Nem véletlen, hogy a nonit ennyiféle probléma kezelésére használni tudják. A gyümölcs nagyon sok, a köztudottan jótékony hatású ananásznál 800-szor több proxeronint tartalmaz és ugyancsak sok van belőle elővegyületéből, a xeroninból is. Utóbbi elengedhetetlen a sejtjeink helyes működéséhez. Gyógyítja a sérült sejteket, molekuláris szinten hat. Sejtszinten rengeteg gondot elháríthatunk, ha szervezetünkben elég xeronin található.

Ennek köszönhetően gyógyulnak az égési sebek: a xeronin aktivizálja azt a fehérje emésztő enzimet, mely gyorsan eltávolítja az elhalt sejteket az égett részekről. Kortizolt tartalmaz, mely gyulladásgátló és méregtelenítő hatású. Jótékonyan befolyásolja a szív- és keringési rendszert. Szabályozza a bélműködést.

Nemcsak a magas vagy alacsony vérnyomás, de cukorbetegség esetén is hasznos gyógyszer. Ami a vérnyomást illeti: a Noni a szervezetben a nitrogén-oxid termelését serkenti, ezáltal lazítja az ütőereket, és normalizálja a vérnyomást. Nitrogén-oxid segítségével lép fel egyébként az immunrendszer a vírusok és baktériumok ellen – nem kell tehát mondani, hogy a noni kiválóan védi azt. Számos összetevője serkenti hatékonyan az immunrendszerünket. A gyümölcs koleszterinszint-csökkentő is.

Nonit a jókedvért!

A noni segítségével a hangulatunkat is feldobhatjuk. Aktiválja az agyban elhelyezkedő tobozmirigy működését, ebben a mirigyben szerotonin és melatonin termelődik – szerepet kap a hangulat, az alvás, a testhőmérséklet szabályozásában.

A noni serkenti az endorfin, vagyis a boldogsághormon termelődését. Erőteljes a stressz-oldó hatása. A nehezen alvóknak jót tesz, szabályozza az alvás ciklust és nőknél a havi vérzést is. Ha valaki káros szenvedélyéről szeretne leszokni, a noni-készítmények segíthetnek, mérsékelik ugyanis az elvonási tüneteket és tisztítják a szervezetet. Segít a depresszión is!

És ez még nem minden, hiszen a noni jótékony hatásainak kutatása még mindig folyik. Annyi bizonyos, hogy a rák elleni harcban is hatékony fegyver lehet. Olyan vegyület is megtalálható benne, mely növeli a fehér vérsejtek pusztító képességét. A daganatos sejtekre tett hatása miatt tanulmányozzák a damnacanthal nevű összetevőt. Az eddigi tapasztalatok szerint javulást eredményez rákos megbetegedések esetén.

No és milyen fogyasztva?

Nos, bár számos jó tulajdonsága van, a noniba belekóstolóknak általában ugyanaz a reakciója: a gyümölcs nem jóízű, sőt, kifejezetten rossz! Többnyire egyéb gyümölcsök kivonatához hozzáadva, lé formájában kapható. A noniból készült italokat egészségmegőrző céllal naponta érdemes fogyasztani, reggel, éhgyomorra egy evőkanállal.

Egészségügyi probléma esetén napi háromszor három evőkanálnyi fogyasztása is megengedett. Gyógyszerek mellé is lehet inni, nincs mellékhatása. Érdemes kipróbálni, a legtöbb ember ugyanis jobban érzi magát és sokkal energikusabb a noni fogyasztása után.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.