Kölest a kölöknek!

Az európai ember számára a köles lekerült a bevásárlólistáról. Ideje, hogy meggyőződjünk róla, miért kell fogyasztani!

A köles a gabonafélék családjába tartozó, hosszú évszázadok óta ismert táplálékunk. Számos feljegyzésben szerepel és több népi babona tesz említést róla. Ennek ellenére mostanra feledésbe merült és kikerült a konyhánkból. Helyét a kenyérgabonák vették át. A köles, akárcsak a zab, inkább a háziállataink táplálékává vált. Ezt pedig nem hagyhatjuk annyiban!

Köles körül

A köles különösen értékes, mivel ez az egyetlen teljes kiőrlésű, lúgos kémhatású gabonánk. Egyszerre ajánlott a legyengült -, illetve a fejlődő szervezet számára, mivel immunerősítő hatása van. Többek között gazdag vasban, magnéziumban és cinkben. Emellett fontos kovasav forrás, mely építő és támasztó funkciókat lát el a testben, ezért e nélkül egyetlen szervezet sem lenne képes működni. Szükség van rá a kötőszövetek szilárdságához. A kovasav varázsolja simává a bőrt, illetve ez teszi fénylővé a hajszálakat. A testünk tehát sugározni fogja egészséges életmódunkat, melyhez nem kell mást tennünk, csupán elegendő kölest ennünk.

koles2

Szépít kívül, belül

Főleg a fejlődő szervezet és kismamák számára ajánlott, de akkor járunk a legjobban, ha a család apraja-nagyja fogyasztja. Mivel vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ezért széppé varázsolja a bőrünket, erősíti a hajszálakat és a körmöket, illetve fluor tartalma miatt védi a fogakat. Szilícium tartalmának köszönhetően a szervezet ellenállóképességét fokozza, amely jót tesz a szemnek és érfalnak egyaránt. A kölesben gazdag étrend másik jelentőség a gyulladáscsökkentés. Szabályozza az anyagcsere folyamatokat és a vércukor szintet. Közkedvelt máj- és cukorbetegek számára. Ráadásul a méregtelenítő kúrák során is ajánlott a köles, mivel segíti a káros anyagok kijutását a szervezetből. Mivel zsírtartalma szintén magas, ezért gyorsan avasodik. Tehát mindig kisebb mennyiségben vásároljuk, és hamar készítsük el.

A köles a konyhába való

A legfontosabb tudnivaló, ha kölesből szeretnénk elkészíteni a napi menüt, hogy mindig alaposan mossuk és főzzük meg, mielőtt felhasználjuk. Hamar megfő, viszont nagyon sok folyadékot képes magába szívni, ezért bő vízmennyiséget használjunk. A köles kásának kiváló, de készíthetünk belőle gyümölcsös desszerteket, pudingokat egyaránt. Persze süthetünk belőle palacsintát, vagy akár kenyeret is. Felhasználása rendkívül változatos, finom íze mellett pedig a szervezet számára is hasznos, tehát vegyük és együk a kölest!

Forrás: https://napidoktor.hu/