A bodza nem csak Voldemort halálának okozója

A Harry Potter főgonoszát bodzából készült varázspálcával pusztították el. Ám a növény nem csak pusztítani képes. A bodza misztikus erejéről ejtünk most pár szót.

Európa-szerte varázserővel ruházták fel és titokzatos hagyományok övezték a bodzát, míg gyógynövényként való használata szinte az emberiséggel egyidős gyakorlat. Gyógyhatásainak se szeri se száma, a talajt is javítja, finom illatú, esztétikus és szinte bárhol megterem.

Fogyaszt, ránctalanít és három nap alatt végez az influenzával!

Kezdjük ott, hogy a benne található drogok (szambunigrin glikozida, szaponinok, flavonoidok) izzasztó-lázcsillapító hatásúak, és a kiválasztás során a káros anyagcseretermékek eltávolítását is segítik. Emiatt a bodza az egyik legkitűnőbb szer a meghűléses/náthás megbetegedéseknél, klinikai tesztek során pedig kimutatták, hogy a vírusok szaporodását gátolva már 2-3 nap alatt legyűri az influenzát nincs szükség antibiotikumokra.

Meghűlésre és influenzára: 2 dl vízzel leforrázunk 4 g bodzavirágot, 2 g hársfavirágot és 3 g kamillát, és 5 perc állás után, leszűrve, forrón fogyasztjuk. Esetleg két csészével is az izzadásig, influenzára négyóránként. Immunerősítő és vértisztító, scrofulosis (görvélykór, a TBC egyik változata) esetében és bőrkiütésnél, hámosításra gyökerét és virágját használhatjuk, de a friss vékony kérgéből vagy ágacskáiból készült főzetet régen fogyókúrához is, vagy vízkór ellen ajánlották.

Fogyókúrához: 1-3 tk virágot forrázunk 1 csésze vízzel, 5 perc állás után szűrve, napi 5 csészével fogyasztunk.

10692

A bogyókból készített bodzabor egyes vidékeken hagyományos szívgyógyszer ugyanúgy, ahogy a bodzapálinka is, ami viszont igen munkaigényes (200 liter cefréből maximum 6-7 liter jó pálinka nyerhető!), s így nagyon ritka és drága (a pálinkák királya).

Emellett sorolhatnánk még gyógyhatásait: a virág forrázata szemgyulladásnál szemcsepp, a mézzel kevert bodzalekvár TBC-seknek kiváló tüdőtisztító, krémje pedig jó ránctalanító és enyhén halványító hatású. Borotválkozás utáni szereket, arc- és szemfrissítő lemosókat is készítenek belőle manapság. Tartalmaz A-, B-vitamint, C-vitamin tartalma pedig duplája a citrusféléknek! A bodza a "szegényember patikája".

Varázslat a konyhában

A bodzaszörp gyermekkorunk egyik kedvenc. A finom fűszeres-muskotályos ízvilága a szörpön kívül rengeteg felhasználási módot tesz lehetővé; aszalják, a borok ízét javítják vele, méz, leves, színezőanyag, savanyúság, ecet, kocsonya, mártás, befőtt és likőr készül belőle. A legkedveltebb házi finomságok egyike a kirántott bodzavirág mint egészséges nasi, illetve a bodzalikőr és a bodzapezsgő. Bodzafánk (kirántott bodzavirág): hasonlóan az akácvirágokhoz, sörös palacsintatésztába mártva a bodzavirágokat, hirtelen kisüthetjük őket forró olajban. Ízlés szerint még forrón megszórhatjuk fahéjas porcukorral.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.