Sárgarépa – Nemcsak a nyulak kedvence

A sárgarépa a különböző levesek és főételek sárga testű úrfija. Ez az édes gyökérféle azonban nem csak a konyhában állja meg a helyét.

A sárgarépa nélkülözhetetlen része kisbabás családok pürékészítő konyhájában, de megtalálható szinte minden éléskamrában is. Ez a répaféle nem csak jó néhány recept nélkülözhetetlen kelléke, hanem egyben gyógyszer, sőt kozmetikum is.

A sárgarépa sok gyerek számára nem tartozik a kedvenc ételek közé, pedig nyersen fogyasztva sok értékes tápanyaggal tölthetné fel a szervezetüket. Ha gyerekként nem is győzi meg őket az állítás, hogy majd ettől tudnak csak igazán szépen és hangosan fütyülni, akkor majd később meséljünk nekik a répa nem mindennapi karotintartalmáról.

répa

A répa ugyanis a karotinban az egyik leggazdagabb növény. Felmerülhet a kérdés, hogy ez miért is jó nekünk? A karotin önmagban kevés lenne, de szervezetünk csodás módon vitaminokká varázsolja az emésztés során, amelyek aztán majd rendkívül jótékony hatást fejtenek ki az immunrendszerünk erősítőjeként, és megőrizhetjük velük látásunk élességét is. Persze a répa csak annyiban helyettesít egy szemüveget, amennyivel jobban látunk, ha két gerezdjét a szemünk elé tesszük.

A népi orvoslás sem alaptalanul használta vízhajtóként és úgynevezett “hasrángás” gyógyítására, valamint szem-, máj-, epe- és bőrproblémák megoldásához is jó orvosságnak tartották.

Levele ugyan nem ehető – de iható. Legalábbis az Alföldön máig készítenek belőle teát, amelynek vérnyomáscsökkentő hatást tulajdonítanak.

zoldseg414

A sárgarépa karotintartalmára a kozmetikagyártók is felfigyeltek, így mára több krém is tartalmazza sárgarépát. A kivonatuk ugyanis karotintartalmuknak köszönhetően megelőzi a ráncosodást, pontosabban: megelőzik azokat, amik a ráncosodás kiváltó okai lehetnek. Például segítenek a bőrnek védekezni az UV-sugarak ellen, és megóvják a kiszáradástól, illetve barnító hatása is van.

Ezért szokták is ajánlani, hogy ne csak nyáron, hanem télen is fogyasszunk sárgarépát, amikor nagyobb a bőr vízvesztesége, és ezért könnyen kicserepesedhet.

Babáknak kifejezetten ajánlott ennek a sárgagyökerű zöldségnek a fogyasztása, mivel a legújabb kutatások szerint tápanyagai fokozzák a csecsemőmirigy működését.

Azonban nem csak az újszülöttek élvezhetik a sárgarépa jótékony hatásait: ugyanis ez a zöldség minden fogyasztójában felgyorsítja az új sejtek termelődését, valamint védi a külső bőrréteget – ami a test első számú védelmi vonala -, és még hajunk töredezettségén is csökkent.

Tárolása mégis egyszerű: ajánlott homokban vagy valamilyen erre kijelölt veremben teleltetni őket, napfénytől távol. Ha így teszünk, bármikor elővehetjük: csak le kell pucolnunk, és már fogyaszthatjuk is.

Forrás: https://napidoktor.hu/