Sztívia – Az energiamentes édesítőszer

A boltok polcain sokféle édesítőszert találhatunk. Vannak olyanok, amiket csak utóízesítésre, vagy italaink édesítésére használhatunk, vannak olyanok, amikkel süthetünk és főzhetünk is.

Mostanában gyakran találkozhatunk egy új, energiamentes édesítőszerrel, a sztíviával. A sztívia egy Dél-Amerikában őshonos növény, magyar nevén jázminpakóca, amelyet szteviának vagy steviának is neveznek.

A sztívia édesítő ereje 200-300-szor nagyobb a cukorénál, így elég kis mennyiség is a megszokott édes íz eléréséhez. A dél-amerikai indiánok már évszázadok óta használják édesítésre ezt a növényt, hazánkban azonban csak pár éve kapható, mivel az Európai Unió 2011-ben engedélyezte felhasználását. Ma már a boltok polcain is találkozhatunk sztíviával édesített termékekkel.

Mivel az emberi szervezet nem képes a sztívia feldolgozására, ezért annak energiatartalma sincs és nincs hatással a vércukorszintre sem. Így, ez a természetes édesítőszer segítségünkre lehet a fogyókúrában, beilleszthető a cukorbetegek étrendjébe, de az ideális testsúly megőrzéséhez is hozzájárulhat.

Kapható por, folyadék, tabletta formájában, de ami kiemeli a többi édesítőszer közül az az, hogy megvásárolhatjuk magát a növényt, és akár otthon is elkészíthetjük saját édesítőszerünket a sztívianövény levelének leforrázásával, amit ezután szabadon felhasználhatunk, például egy jeges limonádé, vagy egy könnyű nyári gyümölcsös finomság elkészítéséhez.

stevia 2

Pontosan hány kalóriát is spórolhatunk azzal, hogy energiamentes édesítőszert választunk?

Készítsünk most gondolatban egy könnyű, nyári barackos túrókrémet. Ha hagyományosan, 5 dkg barack, 5 dkg félzsíros tehéntúró, 1 evőkanál kefir és 10g (2 teáskanál) porcukor felhasználásával készítjük, ebben az esetben egy adag 22g szénhidrátot tartalmaz. Azonban, ha sztíviát használunk, szénhidráttartalma mindössze 6g. A különbség egyáltalán nem elhanyagolható!

A tudatos édesítőszer-választás mellett a következő életvezetési tippek segíthetnek megtartani az energiaegyensúlyt:

  • Sportoljunk heti öt alkalommal, legalább 30 percet! Már egy tempósabb séta is sokat segíthet.
  • Reformáljuk meg étkezési szokásainkat. Ne az elkészítési idő domináljon, amikor választunk.
  • Húsokból, halakból és tejtermékekből válasszuk mindig az alacsonyabb zsírtartalmút.
  • Fogyasszunk naponta három alkalommal zöldséget, két alkalommal gyümölcsöt.
  • Próbáljuk ki az energiamentes édesítőszereket.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.