Magas vérnyomásra galagonyatea!

A rózsafélék családjába tartozik ez a sokoldalú gyógynövény (Crataegus), amely több mint 280 fajtát ölel fel.

Eredeti élőhelye a föld északi féltekéjén található, de ma már hazánkban is gyakran találkozunk vele erőkben és cserjés domboldalakon. Magassága elérheti akár a 12 méter magasságot így nem nehéz észrevenni.

A galagonya ágai gyakran 2 cm.-es tövisekkel van borítva, levelei szeldeltek, és mindkét oldalán fedőszőrök vannak. Virágai az ág végeken nyílnak, a virágzási idő május június, ekkor gyűjtik be a nyíló virágokat.

De a virágok mellet főleg a termés az, ami értékes számunkra a gyönyörű rubint vörös színű bogyók, amelyek augusztus végétől egészen októberig szedhetők. Íze kissé savanykás ezért a belőle készült finom sütemény, lekvár vagy szörp cukorral ízesíthető.

A galagonya a legveszélytelenebb gyógynövényünk ám mivel erős vérnyomás csökkentő hatással bír gyerekek és terhesek ne fogyasszák.

A növény kémiai alkotó részei: flavonoidok, triterpén savak, B és C vitamin főleg a termésben.

Hatásai

Elsősorban a szív és érrendszerre van jó hatással, így a már említett vérnyomás csökkentő hatása miatt érdemes fogyasztani.

De emellett javítja a szívizom anyagcsere folyamatát, javul a szív oxigén ellátása, megerősödik és szabályozódik a szívműködés. Megszünteti a szívizom görcsöket, a szédülést, és csökken a vérnyomás.

Galagonya tea elkészítés
Legtöbbször a teát érdemes elkészíteni, vegyünk, 2 kanálnyi bogyót majd forrázzuk le 2 dl forró vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. Kúraszerűen alkalmazzuk, majd a két kúra között hagyjunk szünetet.
Nyár végén kirándulás során mi magunk is gyűjthetünk csipkebogyót, amelynek a magas C-vitamin forrása jó hatással van szervezetünkre.
Galagonya lekvár
Hozzávalók: 1 kg galagonyabogyó, cukor, víz, csipet tartósító
A megtisztított piros bogyókat főzés előtt nyomkodjuk szét, és annyi vizet öntsünk rá, hogy egyharmadáig ellepje, tegyük hozzá a cukrot majd főzzük puhára. Utána szitán törjük át, és lassú tűzön állandóan kevergetve, sűrítsük. A tetejére tegyünk pici tartósítót.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.