Gólyaorr, a mielőbbi fogantatásért

A nehézszagú gólyaorr gyógyhatásai már több száz éve ismertek. Ennek bizonyítékául szolgál az a sok-sok név is, amellyel az idők folyamán ezt a gyógynövényt illették.

Nevek: gólyaorr, gólyacsőr, csőröcske, Szent Róbert füve (Linné), isteni malaszt, vízi gyökér, tüske, tövis, nagy madárcsőr stb. Ezek az elnevezések nemcsak a növény kellemetlen illatával, hanem termésének alakjával is kapcsolatban állnak.

A gólyaorr (Geranium robertianum) szinte mindenhol elterjedt Európában, de Ázsiában, Észak-Afrikában, Észak-Amerikában ugyancsak honos a mérsékelt éghajlati övön belül. Szereti az árnyékosabb, nitrogénben gazdag területeket, így a nyirkos erdőket, árkokat, romlerakókat, cserjéseket, és a parkokban, kertekben is megtalálhatjuk.

Külső és belső vérzésre egyaránt jó

Rózsaszínes, pirosas színű, mirigyes, apró virágú gyógynövény. Szétmorzsolva kellemetlen szagú (különösen a gyökértörzs), tapintásra ragadós. Az egyéves növény akár 50 cm magasra is megnő, puhaszőrű növényszáron májustól októberig, folyamatosan nyílnak a kettesével álló virágocskák, amelyek 2 cm hosszú, gólyacsőrre emlékeztető terméssé alakulnak.

A magok terjesztésében, széthintésében a megnyúlt terméscsőrnek fontos szerepe van, mert a beérés idején robbanásszerűen felnyílik, és parittya módjára repíti ki a magokat, így biztosítva a növény szaporodását.

Geraniumrobertianum_640

Gyűjtéskor az egész virágzó növényt, gyökérzetével együtt szedhetjük. A gólyaorr legfontosabb hatóanyagai közé a keserű anyagok, a cserzőanyagok, a gyanta, a szerves savak és az illóolajok tartoznak. Ezek mennyisége azonban a szárítás során (árnyékban, legfeljebb 40 C°) jelentősen csökken, ezért célszerűbb a növényt frissen felhasználni.

Alkalmazása széleskörű. Elállítja a belső és külső vérzést. A növényből készített (legfeljebb 3 percig tartó) főzet kiválóan alkalmazható véres vizelet, vérzéssel kísért hasmenés, erős menstruáció, méhvérzés, esetleg vér felköhögése esetén. Aranyérre (megelőzésképpen is) érdemes kipróbálni a gólyaorros ülőfürdőt.

Idegi eredetű panaszokra: pakolás

A gólyaorr értékes hatásáról tett tanúbizonyságot a terméketlenség kezelésében is. Ilyen esetekben a gyermekre váró pár mindkét tagjának legalább 2 hónapig kell gólyaorr főzetet innia: a nőknek 250 ml, a férfiaknak 350 ml gólyaorr tea fogyasztása javasolt naponta.

biloba1 Olvass még több cikket a gyógynövényekről!

Az ivókúra erőteljesen tisztítja a szervezetet, ezért jótékonyan hat a legkülönbözőbb vese- vagy húgyúti bajokra (gyulladások, kövek, homok), illetve krónikus bélgyulladásra.

Külsőleg bevált szer a gyógynövényből készülő “kása”. Egyszerűen elkészíthető a gólyaorr szárított, őrölt szárából, néhány csepp víz hozzáadásával vagy a szétmorzsolt friss növényből. Az így elkészített masszát a test bármely részére rákenhetjük: jótékonyan hat a duzzanatokra, a nehezen gyógyuló sebekre és fekélyekre, ekcéma és akne esetén.

A friss gólyaorrból készített pakolás egyaránt beválik ideggyulladások – pl. a háromosztatú (trigeminus) ideg vagy az ülőideg gyulladása -, valamint idegi eredetű panaszok kezelésekor, mint pl. a fülgyulladás, arcdagadás, esetleg fogproblémák.

Íze és illata nem az erőssége

Kellemetlen íze és “illata” miatt a nehézszagú gólyaorr nem tartozik a legkedveltebb gyógynövények közé. Homeopátiás szerként alkalmazva azonban a gólyaorr említett két negatív tulajdonságával nem szembesülünk, miközben megmaradnak a növény bámulatos gyógyhatásai (valószínűsíthető a daganatellenes hatása is).

Forrás: