Vörös szőlő, a természet orvossága

A szőlő vörös szemeinek minden darabja igazi természetes gyógykapszula a szervezetnek, bioaktív hatóanyagai miatt.

Hazánk változatos szőlőtermő vidékekkel rendelkezik, mely adottságát érdemes minden korosztálynak kihasználni. A fürtös gyümölcs – különösen a vörös szőlő -, bővelkedik a szervezetet éltető, sejtmegújító, keringést serkentő alkotóelemekkel. Így nyersen fogyasztva akár diéta formájában is, esetleg borként kortyolgatva egyaránt hasznos, vitalitásunkat növelő táplálék.

Egy szem szőlő

A szőlő minden egyes húsos, ropogós szeme valódi kincs a testnek. Az antioxidánsokban, illetve ásványi anyagokban bővelkedő héj és mag elmulasztja a gyomorpanaszokat, miközben jótékony hatásának köszönhetően tisztítja az emésztőrendszert. A vörös és fekete szemű szőlő magjában halmozottan található meg a sejtek regenerálódásáért felelős antioxidáns. Ezért a gyümölcs fiatalító, frissítő hatása gyorsan megtapasztalható.

szőlőmag

Lédús élvezet

A vörös szőlő húsa kiváló magnézium és B-vitamin forrás, mely segít a stressz leküzdésében és a nyugalom megőrzésében. Folsav és linolsavtartalma szintén kiemelkedő, akárcsak a benne található vas mennyisége, ezért természetes gyógyírt jelent vérszegénység esetén. Immunrendszeri gyengeség során segít regenerálni a szervezetet a szelén, A-, C-, és E-vitamin együttes hatásával.

Mit tud a vörös?

A festékanyagokkal telített vörös szőlő rendkívül egészséges magas csersav- és antioxidáns tartalma miatt. Rendszeresen fogyasztva javul a vérkeringés, csökken az infarktus kockázata, illetve a daganatos betegségek kialakulásának esélye.

Ezen kívül a sötét szemű gyümölcsben az agyműködést serkentő szőlőcukor nagy mennyiségben található meg. Az alacsony fehérje-, és zsírszint mellett ez a magas cukortartalom pedig alapvető energiaforrás a szervezetnek.

A különleges kverecetin

Ez a szőlőben megbúvó gyulladáscsökkentő antioxidáns számos szervezetre gyakorolt gyógyhatással rendelkezik. Kutatások kimutatták, hogy fontos szerepet játszik a rosszindulatú daganatképződés megállításnál. Emellett javítja az érrendszer állapotát a káros lerakódások eltávolításával. Keringési zavaroknál, illetve a magas vérnyomás kezelésénél szintén jelentős szerepet kap.

bor39

Egészség kívül, belül

Nem véletlenül van jelen az őszi tisztítókúrákban ez a gyümölcs. Vízhajtó hatása a vese működését és a káros anyagok kipucolását segíti elő. Ezzel együtt a többször említett béltisztító hatóanyagai szintén segítenek a test beenergizálásánál, a fáradtság és levertség elűzésében. A felfrissült vérkeringésnek és az antioxidánsok erejének köszönhetően a bőr sejtjei is új életre kelnek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.