Hasznos hagyma

Évente több mint 500 000 tonna hagymahéj kerül a szemétbe az Európai Unióban. A tudósok szerint azonban ezeket fel lehetne használni.

A külső barna héj és a legkülső húsos részek rostokban és flavonoidokban gazdagok, a zöldség maga pedig kénszármazékokat és fruktánt tartalmaz. Mindezek nagyon jót tesznek az egészségnek. Ahogy nőtt a hagyma iránti kereslet az elmúlt években, úgy keletkezett egyre több szemét is belőle. Főként Spanyolország, Hollandia és az Egyesült Királyság jár ebben az élen, itt már környezeti problémát is okoz. Szemétbe kerül a külső barna réteg, a külső húsos rétegek, a gyökérzet és a szár, valamint a túl kicsi vagy sérült gumók is.

“Az egyik megoldás lehetne, ha a hagyma nem használható részeiből kinyernék az értékes részeket, mert összetevői jót tesznek az emberi szervezetnek.” – mondta Vanesa Benítez, A Madridi Egyetem mezőgazdasági kémia tanszékének kutatója. Benítez kutatócsoportja a Cranfield Egyetem munkatársaival végezte el a laboratóriumi kísérleteket, hogy beazonosítsák az összetevőket, és meghatározzák azok lehetséges felhasználási területeit.

vöröshagyma

Munkájukról a Plant Foods for Human Nutrition című folyóirat számolt be. A tanulmány szerint a barna külső héjat funkcionális összetevőként lehetne használni, mert sok benne az élelmi rost, a fenol és más flavonoidok. A két legfelső húsos réteg is tartalmaz rostot és flavonoidokat.

„A rostfogyasztással csökkenthető a szívbetegségek, az emésztőszervi panaszok, a vastagbélrák, a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kialakulásának kockázata.” – mutattak rá a kutatók. A fenolok megelőzik a szívbetegséget és a daganatos betegségeket is. A hagyma héja erősen antioxidáns. A fruktán egyfajta prebiotikum, stimulálja a vastagbél hasznos baktériumainak növekedését. A kénszármazékok csökkentik a trombociták felgyülemlését, így javul a vérkeringés. „Az eredmények szerint hasznos lenne elválasztani egymástól a hagyma különböző részeit a feldolgozás során. Így funkcionális összetevőkként lehetne őket használni, más élelmiszerek adalékanyagaiként.” – magyarázta Benítez.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.