Élénkítő guarana

Körte alakú, csillogó magvai vannak, és növény. Ez nem más, mint a guarana.

A Dél-Amerikából származó kúszónövényt először az amazóniai indiánok fogyasztották nagy előszeretettel, miután rájöttek élénkítő hatására. Aztán, mint mindent, amit lehetett, ezt is felfedezték és elhozták Európába pár száz évvel ezelőtt.

A guarana hatása hasonló a kávéhoz, azzal a különbséggel, hogy hosszan, akár 6-8 órán át tartós frissességet biztosít, és nincs semmilyen ismert káros mellékhatása. Javítja a testi és szellemi teljesítőképességet, így sportolóknak, illetve szellemi foglalkozásúaknak egyaránt ajánlott.

guarana

Fájdalomcsillapító értéke is ismert, így elsőként a természetgyógyászat fedezte fel magának. Fiziológiai hatása a koffeinnek és származékainak köszönhető. Ezek mennyiségtől függően fokozzák a szívösszehúzódás erejét, gyorsabbá teszik a vizelet-kiválasztást, a zsír és a cukor lebontását, valamint elősegítik a gyomornedv kiválasztását és gátolják a vérlemezkék összecsapódását.

A guaranából készült tabletta vagy ital alkalmazása veszélytelen, de 100 mg-ot meghaladó adagban, egyénenként változóan, a koffein mellékhatásaként szapora szívverést, gyomorfájást, hányingert, fejfájást, idegességet, álmatlanságot és remegést okozhat, úgy mintha nagyon sok fekete kávét fogyasztanánk egyszerre.

Tehát a veszélytelensége mellett a túladagolásra oda kell figyelni, hatóanyaga a koffein a doppingszerek listáján is szerepel, így élsportolók versenyidőszakban nem fogyaszthatják.

shutterstock_356218631

Manapság már kapható guaranás étrendkiegészítő vagy sportital is. Edzés vagy bármiféle testmozgás előtt érdemes guaranatartalmú italt fogyasztani, mert nemcsak az aktivitást, de a kalóriaégetést is fokozza.

Sokan előszeretettel használnak energiaitalokat, ha fáradtak, kimerültek, de még rengeteg dolgot kell elintézniük, vagy akár éjszakai tanuláshoz, bulizáshoz.

Az energiaital helyett érdemesebb itt is a guarana növény élénkítő, frissítő hatását igénybe venni, mert az említett italok ugyan adnak pluszenergiát, de a szónak a negatív értelmében is. Túl sok cukrot tartalmaznak, ezáltal dehidratálják a szervezetet is. Éves átlagban egy átlag energiaital fogyasztó fiatal 3-4 kiló pluszsúlyt szed fel, ráadásul a guaranával ellentétben nem természetes anyag kerül a szervezetbe.

Forrás: