Piros és kék gyümölcsök a magas vérnyomás ellen

Aki szereti a vörös és sötétkék gyümölcsöket, amelyek sok antocianint tartalmaznak, annak ritkábban kell vérnyomáscsökkentő tablettát szednie.

Epret, málnát vagy áfonyát megkedveltető tanulmányukat az American Journal of Clinical Nutrition közölte. A Kelet-angliai Egyetem kutatói Aedin Cassidy vezetésével arra voltak kíváncsiak, hogy melyek azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyek gyakori evése csökkenti a vérnyomás emelkedésének esélyét.

A kutatók két olyan, nagy kiterjedésű tanulmány adatait elemezték, amely évtizedek óta zajlik az Egyesült Államokban. A részletes étkezési szokások mellett a vizsgálat résztvevőinek egészségi állapota is követhető belőlük.

Az egyikbe, amely 1976-ban kezdődött, mintegy 122 000 nővér és asszisztens kapcsolódott be. A másikban az egészségügyben dolgozó férfiak életmódját mérték fel 1986 óta. Az angol kutatók így sok százezer ember táplálkozási szokásairól kaptak ismertetést, és azt egybevethették az egészségi állapottal.

Kiderült, hogy az antocianinokat tartalmazó, színes gyümölcsök bőséges, rendszeres fogyasztása esetén kisebb a vérnyomás emelkedésének kockázata. Közéjük tartoznak a vörös és a piros gyümölcsök, mint az eper és a málna, vagy a vérnarancs, illetve a sötétkékek, mint az áfonya és rokonai.

tőzegáfonya2

A kutatócsoport végül mintegy 134 000 nővér és huszonháromezer férfi ápoló táplálkozásának, illetve egészségi állapotának tizennégy éves követése útján jutott erre az eredményre.

Akik kiemelten szerették ezeket a gyümölcsöket, azok között nyolc százalékkal kevesebbnek volt magas vérnyomása. Az antocianin kedvező hatása különösen fiatalabb korban érvényesült. “Ez fontos, hiszen a helyes étkezéssel a betegség megelőzhető” – írta a munkacsoport vezetője.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.