Az akupunktúra csak az agyadra hat?

Kelet és Nyugat újabb vitája. Az akupunktúra valóban eredményes, vagy csak Placebo hatásról van szó?

Emberi tűpárna. Leginkább ehhez lehetne hasonlítani az akupunktúrás kezelésen lévő személyeket. A test különböző pontjain kiálló megannyi apró tű, melyek végeredményeként ismét egészségesek leszünk. Laikusok és a keleti orvostudomány iránt kevésbé fogékonyak számára mindez elképzelhetetlen. Erre a kétkedésre próbált választ adni az amerikai kutatók egy újabb csoportja.

Bogyókra nevelve

A nyugati orvostudomány leginkább a kezelésben és nem a megelőzésben hisz. A kulcsmondat, ha fáj valamid, kapj be egy pirulát. Ha nem is segít, egy ideig megnyugtat a tudat, hiszen az orvos írta fel. Persze a bogyónak mellékhatásai vannak, de nem számít, mivel az szintén kezelhető egy újabb gyógyszerrel. A kör sosem szakad meg, a panaszok pedig egyre csak szaporodnak. Annak ellenére, hogy érezzük, itt valami sántít, az ebben a kultúrában nevelkedőknek eszük ágában sincs megkérdőjelezni a hatékonyságot.

gyogyszerek15

Pontról pontra

A keleti kultúra a rész-egész viszonyából kiindulva az orvoslás területén sem az adott problémát kezeli, hanem a teljes ok feltárására törekszik. Elsősorban megelőz és nem kezel. Emiatt áll szöges ellentétben a két felfogás egymással. Ez azt jelenti, hogy szükség van az általunk megszokott világnézet elengedésére, és nyitottá kell válni egy új kultúra befogadására, ha szeretnénk megtapasztalni a keleti varázst.

Behálózva és tűkkel tűzdelve

A keleti orvoslás számára a test meridiánokkal van sűrűn behálózva. Ezek a "vezetékek" szállítják az energiát és szabályozzák a teljes szervezet működését. Viszont ha a rendszerben valahol hiba keletkezik, kialakul a betegség. Az akupunktúra során a meridiánok egyes pontjain hatol be a tű hegye, ezzel helyreállítva az energia áramlását. Logikus, egyszerű, mégis szinte hihetetlen, sőt sokak számára abszurd.

akupunktura2

Képzelet vagy valóság a szúrós gyógyulás?

Az ellentét ismét kiéleződött egy nem rég megjelent tanulmány okán. Az eredmények alapján a kutatók azt a következtetést vonták le, az akupunktúra inkább a fejben dől el és nem a szúráson múlik. A kísérlet során a térdartisztben szenvedő betegek egy csoportja akupunktúrás kezelésen esett át, a másik csoportnál csupán a látszatot kellett fenntartani.

A végeredmény pedig azt mutatta, hogy a valódi kezelés nem csökkentette jobban a fájdalmat. Az eset hatalmas felháborodást keltett, és rövid időn belül megcáfolták az eredményeket. Vélhetően mindig lesznek ellenzők, akik főleg a maguk megnyugtatására megtalálják a módját, hogy bebizonyítsák igazukat. Ugyanígy a másik tábor sem fogja ölbe tett kézzel nézni, ahogy a tűikkel játszanak. A legbiztosabb az, ha saját bőrünket visszük a vásárra.

Természetesen a legfontosabb, ha megbetegedtünk, mindenképpen keressük fel az orvosunkat. Az már mindenkinek a saját belátására és legfőképp nyitottságára van bízva, hogy a doktor melyik égtáj fele húz. Placebo ide vagy oda, azt sem szabad elfelejteni, hogy agyunk meglepő dolgokat képes produkálni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.