Tűszúrással a fájdalom ellen

Az akupunktúrás módszer alkalmazásának leggyakoribb területe a fájdalomcsillapítás. Ezzel a panasszal fordulnak legtöbbször segítségért az akupunktőr orvoshoz a betegek.

Sok a reumatikus, ízületi-, izomfájdalom miatt jelentkező beteg, de elég gyakori (főleg nőknél) a migrénes rosszullétek visszatérő jelentkezése is. Jól csillapítható – elsősegély jelleggel, a végleges, fogorvosi ellátásig- a fogfájás is.

A fájdalomcsillapítás során a megfelelő pontokban elhelyezett, steril tűkön (vagy a lézerkészülék energiáján) kívül nem használunk semmit, gyógyszer, kémiai anyag nem jut a szervezetbe, így allergia, mellékhatás szinte kizárt, esetleg abban a nagyon ritka esetben jelentkezhet, ha a páciens érzékeny a steril tűk orvosi fém anyagára. Régóta fennálló, krónikus fájdalmak esetén a kezelés is több időt igényel, általában szükséges 10-15 alkalom.

akupunktura-tu1

Évezredekkel ezelőtt alakult ki a módszer és már akkor is ez a panasz volt az elsődleges, mely miatt sor került az akupunktúra alkalmazására.

Egy kis történelmi visszatekintés

Minden kornak megvoltak a maguk gyógyítói, kik a tapasztalataikat továbbadták, megfigyeléseiket összegyűjtötték. Az ősi Kínában ezt a szerepet a papok töltötték be elsősorban, ők voltak azok, akik a gyakori belső- és külső háborúkban megsérült katonákat a kolostoraikban gyógyították.

Egy idő után feltűnt nekik, hogy a test bizonyos helyein található szúrt/vágott/égett sérülések eseteiben a betegnek elmúltak már régen meglévő, egyéb panaszai, például fejfájás, derék-, nyak-, vállfájdalom.

Egy idő után már célzottan figyelték a hasonló eseteket majd – mai szemmel nem túl etikus módon – maguk idézték elő ezeket az ingereket a beteg testén, különböző éles, szúró eszközökkel, hőhatással (növényi porok égetésével az adott ponton). Ezekből, a több száz év alatt felhalmozott tapasztalatokból kiindulva jegyezték le aztán a különböző fájdalmak csillapítására alkalmas pontok, pontkombinációk helyeit.

akupunktura4

A Hagyományos Kínai Orvoslásban a diagnózis felállítása során nem csak a fájdalom helye, kiterjedése, intenzitása és jellege fontos, elengedhetetlen annak ismerete is, hogy például a fájdalom éjszaka vagy nappal intenzívebb, hogy reagál hidegre/melegre, illetve nyomásra.

Nagyon fontos, hogy jól felkészült orvos végezze az előzmények feltárását, a beteg kikérdezését, hiszen előfordulnak olyan esetek, melyek sürgős, egyéb, esetleg műtéti beavatkozást igényelnek, netán daganat okozza a panaszt, náluk nem az akupunktúra a megfelelő gyógymód és a mielőbbi, végleges ellátást nyújtó szakorvoshoz történő irányításuk az akupunktőr orvos feladata és felelőssége is. Utókezelésükben természetesen már újra szerepet kaphat a Hagyományos Kínai Orvoslás.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.