Néhány népszerű kínai gyógygomba hazánkban

A magyarok leginkább immunerősítő, fájdalomcsillapító, nyugtató, köhögő és váladékoldó, rákellenes vagy méregtelenítő hatásuk miatt használják a gyógygombákat.

Gyógygomba az orvoslásban

A Hagyományos Kínai Orvoslásban több mint háromezer éve használják a gombákat gyógyítási, illetve prevenciós céllal, a nyugati orvoslás 16. században fedezte fel igazán a gombák pozitív hatásait. A magyarokról köztudott, hogy élen járnak a gyógyszerfogyasztásban, de az utóbbi évtizedben hazánkban is megnőtt az érdeklődés a természetes készítmények iránt, így a gyógygombákra is több figyelem irányul, mint korábban.

A TCM szakértő és a Dr. Chen Patika vizsgálatai szerint a magyarok a kínai gyógygombák közül a shiitake, a pecsétviasz-, a fafül, a mandula és a tibeti hernyógombát ismerik és használják leginkább.

Habár a gombákról általánosságban is elmondható, hogy gazdag aminosavakban, ásványi anyagokban, vitaminokban, fehérjében, szénhidrátban, elősegítik a szív normális működését, csökkentik a lipidszintet a vérben és immunerősítő hatásuk van, a Magyarországon is kedvelt, kínai gyógyászatban használt gombák más-más tulajdonságai kerülnek előtérbe fogyasztásuk során.

A tibeti hernyógombát köhögéscsillapító és váladékoldó hatása miatt kedvelik a magyarok, habár ez a gombafajta a klinikai tanulmányok szerint jótékonyan hat a tüdő működésére és az immunrendszerre is.

hernyógomba

A fafül gombát inkább jelentős kalcium, foszfor és vastartalma miatt fogyasztják, a mandula gomba pedig az anyagcsere-folyamatok támogatása, a vérnyomás kiegyensúlyozása révén vált ismertté.

shiitake-gomba

A shiitake gomba és a pecsétviaszgomba főként a daganatos betegek körében ismert. A shiitake gombát elsősorban a kemoterápiás kezelések mellékhatásainak csökkentése kapcsán keresik, ugyanis rendszeres fogyasztása serkenti az immunrendszer működését, értékes poliszacharidokban és rostanyagban gazdag, nagy mennyiségben tartalmaz a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakat és antioxidánsokat, valamint több mint 50 különböző enzimet. Ugyanakkor koleszterinszint-csökkentő hatásáról is közismert.

pecsétviasz gomba

A pecsétviaszgomba pedig az utóbbi években került a figyelem középpontjába. Kiterjedten és kúraszerűen alkalmazzák az általánosan leromlott egészségi állapot, az immunrendszer működésének javítására, de kiemelt jelentősége van a gyomor-, a vastagbél-, a máj és a hasnyálmirigyrák kiegészítő kezelésében.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.