Illóolaj mindenütt!

Illóolajakkal szó szerint mindenhol találkozunk: a reggeli toalettől kezdve, a napközben elfogyasztott ételeken keresztül, egészen az esti illatos gyertyákig vagy masszázsig.

Illóolaj – univerzális esszencia

Bár sokszor nem tudatosítjuk, az illóolajak befolyásolják életminőségünket. Az illóolajok, vagy más néven éterikus olajok növényi eredetű, koncentrált formájú, víztaszító vegyületek, amelyek folyékony aromatikus anyagokat, eszenciákat tartalmaznak. Más növényi készítményektől elsősorban abban különböznek, hogy a kivonáshoz (extraháláshoz) használt folyamat megőrzi a bennük rejlő anyagok könnyebb molekuláit is, azaz pl. a terpéneket, észtereket és illékony anyagokat.

illóolaj2

Az illóolajok egyedülállósága abban rejlik, hogy magukban hordozzák az adott növényre jellemző illatanyagot, eszenciát. Előszeretettel alkalmazzák őket a parfümiparban, a kozmetikában, valamint ételek és italok ízesítéséhez. Többfajta illóolajat már emberemlékezet óta hasznosítanak az orvoslásban is. Gyógyító hatásaikat felhasználhatjuk sok mindenre: bőrproblémák kezelésétől, a daganatos betegségek gyógyításának támogatásáig.

Az illóolajokkal történő gyógyítás vagy megelőzés két szinten megy végbe: először is az illat közvetlenül hat az agyra, különösen az ősi limbikus rendszerre és az érzelmi központra. Ezzel egy időben érvényesül az illóolaj gyógyszertani hatása is. Ha illóolajat kenünk a bőrre vagy belemasszírozzuk, fertőtlenítőként hat (elpusztítja a gombákat és a mikrobákat), egyúttal aktiválja a bőr hőérzékelő receptorait.

illóolaj

Az illóolajok belsőleg történő alkalmazása – különböző készítmények vagy gyógyszerek formájában – ösztönzi az immunrendszer működését. A ,,nyugati” társadalom az utóbbi évtizedben egyre nagyobb érdeklődést mutat az illóolajok iránt, főleg talán azért, mert az aromaterápia hihetetlen népszerűségnek örvend. Az ,,aromaterápia” szót először 1920-ban használta René-Maurice Gattefossé francia kémikus, aki egész életét az illóolajak sebgyógyító hatásainak szentelte. Egy váratlan balesetet követően kezdte meg vizsgálatait.

Parfümöket előállító laboratóriumában ugyanis véletlenül nyílt lánggal megégette a kezét, és rémületében belemártotta kézfejét a keze ügyébe eső első hideg folyadékba. Kiderült, hogy a folyadék levendulaolaj volt, és az jelentős mértékben csökkentette fájdalmát, valamint felgyorsította a sebgyógyulás folyamatát. Az aromaterápia az alternatív orvoslás részeként illatos növényi eszenciák, azaz specifikus növényi illóolajok gyógyító hatásait használja ki.

Ezeket az eszenciákat hordozóolajban oldják fel vagy hígítják, majd masszázshoz, esetleg légfrissítéshez használják fel, esetleg spray, aromalámpa, füstölő vagy tömjén formájában alkalmazzák. Bár számos illóolaj több ország gyógyszerkönyvében is megtalálható, az olyan államokban, mint az Egyesült Államok, Ausztria, Németország, Japán vagy a Cseh Köztársaság az aromaterápiát még nem ismerték el hivatalos orvostudományi ágként.

Írta: Vladimír Vonásek

Forrás: https://napidoktor.hu/index