Miért fontos a párásítás?

Miért párásítunk? Kellemetlen bőrszárazság, köhögés, fulladás, krupp – a tünetek enyhíthetőek a lakás levegőjének párásításával.

Célkeresztben a hideg és meleg párásítók, valamint a klasszikus módszerek.

A felső légúti irritációk, a torok és légcső kiszáradása okozta kellemetlenségek enyhíthetőek, akár meg is szűntethetőek, ha a lakás levegőjének páratartalmát a megfelelő szinten tartjuk. Hogy hogyan?

natural water drop texture

Hideg párásító
A hideg párásító ultrahanggal porlasztja el a vizet. Tapasztalatok szerint már az első éjszaka is megtizedelheti a tüneteket, különösen gyerekeknél hasznos. A készülék néhány ezer forintért beszerezhető, működtetése teljesen veszélytelen.

air-o-swiss-ultrasonic-travel-humidifier-1

Meleg párásító
A hideg párásítóval ellentétben ez az eszköz a víz felforralásával állítja elő a levegőbe pumpált vízgőzt. Bár a fórumozók tapasztalatai megoszlanak e kérdésben, legtöbbjük szerint a hideg párásító jobban beválik.

Házi praktikák

A legegyszerűbb talán az, ha éjszaka a hálószobában teregetjük ki a mosott ruhákat. Így reggelre megszáradnak, és egyben a levegő páratartalmának megemeléséről is gondoskodnak. Hasonló hatású, ha vizes törölközőt terítünk a fűtőtestre. Ezzel annyiban nem árt vigyázni, hogy bár kétségkívül jótékonyan hat a páratartalomra, de egyben rontja a fűtés hatékonyságát, és kárt is tehet a fűtőkészülékben.

párásító

Párologtató

Akaszthatunk speciális vizes edényt, párologtatót is a radiátorra. Gyerekek és felnőttek is használhatják, itt is fontos azonban arra figyelni, hogy a felmelegedett vizet ne lehessen magunkra rántani éjszaka.

Fontos veszélyek

Bár a párologtatás veszélytelennek tűnik, nem teljesen az. A helyiségek levegőjét túl is lehet nedvesíteni, ami egészségre káros atkák, gombák elszaporodásához vezethet. Jó, ha tartunk a lakásban páratartalom mérőt, és azon rendszeresen ellenőrizzük, hogy a levegőben lévő víz mennyisége az ember számára ideális 40-60 százalékos tartományban legyen.

Forrás: https://napidoktor.hu/index