Az aromaterápia

Valójában, az aromaterápia múltja kapcsolódik az aroma gyógymódok kialakulásához, amik a korábbi időkben a vallással, a misztikussággal és a varázslattal voltak kombinálva.

Az aromaterápia gyökerei visszavezethetőek több, mint 3500 évvel Krisztus születése előttre, arra az időre, amikor az emberiség történetében először megörökítették, hogy használták az aromákat. Ebben az időben először az ókori egyiptomiak az istenek tiszteletére füstölőt égettek aromás fákból, gyógyfüvekből és fűszerekből készítve. Hittek abban, hogy a füst felszáll az égbe, és elviszi az imáikat és a kívánságaikat közvetlenül az istenekhez. Valójában ebből alakult ki az aromaterápia.

Az egyiptomiak szerettek a mindennapjaikban is, és különleges alkalmakkor is parfümöket használni. Az ünnepségeken és fesztiválokon a nők illatosított tölcsért viseltek a fejükön, ami a melegtől még jobban illatozott. Fürdés után bedörzsölték testüket olajjal, hogy megvédjék a szárazságtól, napsütéstől, és természetesen, hogy fiatalítsa a bőrüket.

A XVIII. és XXV. dinasztia között az egyiptomiak tovább finomították az aromák használatát az olajokban, a gyógyszerekben, a kozmetikai cikkekben és természetesen a parfümökben.

Néhány száz évvel Krisztus születése előtt, az egyiptomi parfümgyártás rendkívül ünnepelt volt. Az illatszerek mestereinek hívták őket.

Miután Julius Caesar leigázta Egyiptomot, és hazatért Kleopátrával, parfümös üvegcséket dobáltak a tömegnek, ezzel bizonyítva egész Egyiptom feletti győzelmét.

Az aromaterápia alkalmazásának lehetőségei

Illatosított olajokat lélegzünk be az orron keresztül vagy a testbe dörzsöljük az illóolajat masszázs által.

shutterstock_56455648

Az aromaterápiában használt illóolajok magas koncentrátumú virág, levél, szár, gyökér, mag, kéreg, gyanta vagy gyümölcshéj kivonatok. A tiszta olajokat gyógyszertárban lehet csak beszerezni. Magas koncentráció tartalmuk miatt a tiszta olajokat fel kell higítani mielőtt belemasszírozzuk a bőrbe.

Az olajokat általában egy ún. alap olajjal higítják fel, ami növényi olaj, dió, más magok, vagy fafeldolgozásából származik. Ez segíti a tiszta olajat nagyobb területen is szétteríteni és megóvja a bőrt az irritációtól.

Varázslatos kombináció

A masszázs az egyik legjobb útja annak, hogy élvezd az aromaterápiát, mert nem csak megkapod a jótékony hatását az olajoknak, hanem az erőt adó masszázs hatását is élvezheted.

Stimulálja az érzékszerveidet, a bőrödet, az izmaidat, az idegeidet és a mirigyeidet. Fokozza a vérkeringést és a nyirok áramlását, plusz hozzájárul a test méreganyagainak kitisztításához is.

Az aromaolajok hatással vannak az érzelmeinkre. Segítenek kilábalni a depresszióból, és jobb hangulatot teremtenek.

shutterstock_1107838

Felfedezték hogy a levendula, az édes majoranna, a szantál, az ilang ilang, a tömjén és a zsálya a relaxációban és az elalvásban nagymértékben segítenek. Ezek az anyagok felbecsülhetetlenek az álmatlanság, stressz és vérnyomás területén.

Mit is várhatunk egy tipikus aromaterápiától?

1. Az aromaterápia mindig egy beszélgetéssel kezdődik, amelyben a terapeuta kérdez természetedről, érdeklődési körödről, általános egészségi állapotodról, és a te sajátságos tüneteidről. Válaszaid segítenek a terapeutának eldönteni, hogy melyik az az illat, amire leginkább szükséged van.

2. Ezután a beszélgetés után a terapeuta kiválaszt egy olajkeveréket, ami szerinte illlik hozzád.

3. Az aromaterapeuta felviszi az olajat a testedre, s belemasszírozza a bőrödbe. A kezelés általában 90 percig tart.

4. A végén valószínűleg megkér, hogy a kezelés után néhány óráig ne zuhanyozz le, hogy legyen elég ideje az olajnak minél jobban a bőrödbe szívódnia.

2jfbbmpy7

A Nemzetközi Holisztikus Aromaterápia Társaság szerint ezen olajok a követező panaszok enyhítésére szolgálnak:

– Fejfájás enyhítésére: a borsmenta.

– Immunerősítésre: az eukaliptusz, tea fa és rozmaring.

– Izomfájdalmak enyhítésére: a kamilla, zsálya, eukaliptusz, borsmenta, ilang ilang.

– Gyomorbántalmak enyhítésére: a borsmenta.

– Relaxáláshoz: az ilang ilang, levendula, citrom, muskátli, zsálya és kamilla.

– Légzési problémák enyhítésére: eukaliptusz.

Egyéb ötletek az aromaterápia használatára:

– Tégy pár csepp olajat olaj-párologtatóba, hogy az illat megtöltse a szobát!

– Tehetsz 5-10 csepp olajat a fürdővizedbe is!

– Tégy 2-4 csepp olajat egy zsebkendőre és emeld az orrodhoz! Tartsd csukva a szemed, hogy elkerüld az irritációt, vegyél 2-3 mély lélegzetet az orrodon keresztül!

– Tegyél 10-15 csepp olajat egy vizet srpiccelő spray-be, rázd fel az üveget és sprézd körbe a szobát!

kmj06i4h3

Amikor az olajat bedörzsölöd a testedbe, az áthatol a bőrön, szőrtüszökön, s a verejtékmirigyeken keresztül elmerül a testnedvekben, ahol igaz, hogy nem segít megölni a vírusokat és a baktériumokat, de ösztönzi a test immunrendszerét a további támadások ellenállásának megerősítésében.

Egy rákos betegek körében végzett kutatás szerint az aromaterápia segíthet enyhíteni a szorongást, a depressziót, az émelygést és a magas vérnyomást is. Inhalálva a borsmenta vagy a gyömbér enyhíti az émelygést, amit a kemoterápia vagy sugárzás okozhat.

Néhány olaj fokozza a keringést és segít a mérgek hatékony kiválasztásában, mások elősegítik az új sejtek növekedését és ösztönzik a test természetes képességét az öngyógyításra. Minden egyes illóolajnak megvan a saját karaktere, aromája, kimutatható sokszínű tulajdonsága, előnye, mely egyedülálló.

Nincs két egyforma illóolaj.

Az illóolajok apró molekulái készek elmerülni a véráramban, amikor belélegezzük őket és a tüdő elkezdi oxidálni a vért.

A leghatékonyabb módszer, ha belélegezzük az illóolajokat egy zsebkendőről, párologtatjuk vagy fürdővízhez adjuk. Az aroma küld egy jelet közvetlenül az agyba az idegrendszernek, ami az érzelmek, memória és a szexuális vágy központja. Ezért van, hogy az illóolajoknak nagy hatásuk van a hangulatunkra.

Az aromaterápia egy kitűnő alternatív és kiegészítő gyógymód, hogy segítsen és megkönnyítse emberek millióinak gyógyulását, ahol a hagyományos gyógyszerek megbuknak. De van még egy terület, ahol az aromaterápia még hatásosabb, mint bármi egyéb gyógymód, s ez a megelőzés.

Nem számít hogy miben hiszel, vagy mi a véleményed az aromaterápia hatékonyságáról, egy dologban azért biztosan egyetérthetünk: a megelőzés tényleg jobb, mint a kúrálás!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.