Méregtelenítő gyökerek

Répa, gyömbér, torma, mandragóra. Nem csak főzve ajánlott, mert kiváló méregtelenítő!

Bár valójában nyersen és főzve is szívesen fogyasztjuk őket: a répa, fehérrépa, a gyömbér vagy a torma ízesítő és méregtelenítő is.

Ki ne ismerné a sárgarépát? Hiszen számos zöldséges étel, leves alkotórésze, és sokan magában is szívesen rágcsálják. Nagyon jó méregtelenítő. Jelentős a béta-karotin tartalma. Mivel ezt a szervezet A-vitaminná alakítja, a répa erősíti a látást. Ahogyan az immunrendszert is. A nyers répa csökkenti a vér koleszterinszintjét is. A természetes gyógymódok régóta alkalmazzák a sárgarépát, mely eredetileg egy vékony, vad, kemény gyökér volt. A késő római időkben kezdték nemesíteni.

shutterstock_14554351

Kelet- Európában és nálunk, a középső területeken gyökér- és levélpetrezselyemnek, Nyugat-Európában és a világ egyéb részein levélpetrezselyemnek termesztik. Illata jellegzetes, íze friss, a zöldje fagyasztott állapotban is beledobható a levesekbe, ízesíti az ételeket.

A fehérrépa gyökerének alacsonyabb a vitamin-tartalma, de gyökere tele van ásványi sóval, vasat, foszfort, káliumot tartalmaz. Energia viszont kevés van benne, tehát a fogyókúrázók bátran fogyasszák. Méregtelenítő hatása annak köszönhető, hogy kiváló vizelethajtó, gyökerét és herbáját is használják erre a célra. A vesekövek kialakulását is megelőzi.

A gyömbérnek már az alakja is göcsörtös, első látásra a gyökér jut róla eszünkbe. Népies neve gyömbérgyökér. Eredetileg Ázsiából származik, a trópusi területekről, nálunk üvegházban termeszthető. Ez a méregtelenítő hatású gyökér elsősorban fűszernövény, jellegzetes íze és illata van.

Ám ősidők óta alkalmazzák a természetes gyógymódok. A gyömbér gyökerével gyógyítanak, hatása a gyökér illóolaj tartalmának köszönhető. Görcsoldó, szélhajtó, hányáscsillapító hatása ismert, csökkenti a gyulladást, nemcsak gyomorpuffadáskor- gyomorrontáskor, de megfázás és hörghurut esetén is bevethető. Javítja az étvágyat és a memóriát is.

evszazadok_ota_foghagyma_38642557

A torma szintén a méregtelenítő gyökerek közé tartozik. Intenzív illóolaj-tartalmának köszönhetően erős a hatása, így a torma az antibiotikummal is felér. Kiváló vírusölő, megfázásos időszakban érdemes naponta fogyasztani belőle. Külsőleg alkalmazva, pakolásként is hatásos a reszelt torma, gyulladások kezelésére. A tormás kenőcs vagy tapasz még a középfül-gyulladásra is hatékony!

A gyökerek egy része élénkíti a nemi vágyat és aktivitást. Ezek közé tartozik a mandragóra, a ginzeng, a medvecukor is. A ginzeng-et népies nevén életgyökérnek, erőgyökérnek is nevezik. Rendkívül értékes növény, a természetes gyógymódok ősidők óta használják, 5000 éve már alkalmazták a Távol-Keleten.  Csak árnyékban nő, 6-7 éves korában érdemes leszüretelni.

A ginzenget többnyire porrá őrlik, fehér- és vörös változata is van. Kiváló hatással van a szellemi, fizikai állapotra, megszünteti a stressz okozta tüneteket, növeli a koncentráló képességet és segít kilábalni a betegségekből. Kimerültségre és fáradtságra is szedhető. Erősíti az immunrendszert és lejjebb viszi a vércukorszintet. Általános erősítő, bőrápoló és méregtelenítő.

shutterstock_8561434

A mandragóra elsősorban a Földközi-tenger partvidékén és Kis-Ázsiában honos, de mivel ősidők óta alkalmazzák a természetes gyógymódok, meghonosították a világ számos részén. Legendás afrodiziákum, már az ókorban használták. Ember formájú gyöktörzse miatt sokáig azt tartották róla, hogy veszélyes manó lakik benne, és különféle óvatos módszereket találtak ki a földből való kihúzására.

Nagy értékű gyógynövény. Levelével a sebeket gyógyították, némely keleti nép dohány helyett szívja. Altató hatású is. A középkorban a termékenység jelképe volt, és fájdalomcsillapítóként alkalmazták.

Az édesgyökérből gyártják a medvecukrot, bocskorszíj néven a gyerekek is nagyon kedvelik ezt az édességet.  Az édesgyökér gyógyhatása is igen sokrétű. Alkalmazzák a barna sör színezésére, gyógytea is készül belőle, mely az emésztést serkenti. Mivel íze a glicirrhizintől származik, ízjavítóként használja az élelmiszer és a gyógyszeripar.

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.