A boldogság pénzben mérhető?

Nem garantált azonban, hogy teli pénztárcával jobban érzi magát az ember a bőrében, vagy többször éri pozitív inger. Hiányát bezzeg azonnal érezzük!

A világ minden táján megfigyelhető, hogy az egyén elégedettségi szintje nagyjából arányosan nő a rendelkezésre álló pénz mennyiségével. Az viszont nem alátámasztott, hogy az elégedettség boldogságot jelent számunkra. Sőt! A közel száz ország 150 ezer lakosán elvégzett felmérés éppen ennek ellenkezőjét támasztja alá. Ha azonban nem az elégedettség érzete, akkor mi más határozza meg a boldogságot?

Érdemes tisztázni, mi mindent jelent a boldogság. Közös halmazok bizonyára akadnak, de alapvetően mindenki számára mást jelent. Életélvezetet, jó érzések tömkelegét. Lehet az időjáráshoz való viszonyulás, alapszükségletek kielégítésének képessége, értéktárgyak, vagy a kívánt kényelmi szint megléte. Boldogságot jelenthet rápillantani egy birkaként legelő felhőre, vagy sziromra szállt méhecskére. De nem csupán ennyit takar a mindannyiunk által vágyott állapot.12841Tisztelet, megbecsülés, megbízhatóság. A felmérés során kiderült, hogy talán mindennél fontosabb, mennyire becsülnek meg bennünket a munkahelyünkön, milyen a családi életünk, vagy akár a kisboltban dolgozó eladóval való viszonyunk. Boldogságunk mértéke függhet még attól, vannak-e igaz barátaink, akikben valóban megbízhatunk tűzön-vízen át. A bizalmi boldogság egy-egy sikeresen átvészelt időszakkal növelhető. Előfordulhat azonban, hogy a boldogság csupán illúzió?

Biokémiai folyamat, mely az emberben játszódik külső ingerek hatására. Sokunk számára örömet jelent örömet okozni másnak. Ismerős az érzés, mikor jobb adni, mint kapni? Ehhez pedig a ritkán kell nagy pénzösszeg. Elég egy szép gesztus, egy érintés, és a siker garantált. Valljuk be, ezáltal két legyet ütünk egy csapásra!

A pénz nem boldogít, de hiánya boldogtalanná tesz. Viszont, ha valakiben nem alakul ki igény és vágy nagyobb anyagi javak iránt, máris képes az életet szebbnek látni. Boldogok a lelki szegények is, akik tudatlanságuk és egyszerűségük miatt képtelenek vágyakozni. És valóban az is előfordulhat, hogy boldogok, akiknek a nehéz anyagi helyzet ellenére nagy a család, izgalmas a hobby, vagy akár képesek nélkülözni, és ez adja a boldogságot. Azt hiszem mélyen őket mindannyian irigyeljük!

Forrás: