Jaj az idegeim! A munkahelyi stressz és jellemzői

A munkahelyi stressz eredhet túlterhelésből, az irányítás hiányából, elégtelen jutalmazásból, a folytonosság vagy épp a társaság hiányából is.

A munkahelyi gondok szív- vagy cukorbetegséghez vezethetnek, és a stressznek bizonyított kapcsolata van az alvási problémákkal is. Az Európa Alapítvány szerint a munkával kapcsolatos leggyakoribb egészségi problémák a hátfájás (33%), a stressz (28%), a nyak- ás vállfájás (23%) és a kiégés (23%). A stressz (következményeit is figyelembe véve) a legnagyobb probléma.

A munkahelyi stressz elméletéhez jelentősen hozzájárult Karasek elmélete, mely szerint a munkahelyi stressz abból ered, hogy a dolgozóval szemben támasztott igények meghaladják az egyénre ruházott kontrollt. E modell két kulcsfeltételt állapít meg a magas vérnyomás kialakulásához: erős pszichológiai igények + alacsony kontroll az igények kielégítését szolgáló folyamatokon.

A munkahelyi feszültséggel kapcsolatos jellemző betegség a magas vérnyomás. A magas vérnyomás jelenleg a világ leggyakoribb betegsége, körülbelül 500 millió ember érintett benne. Mégis a betegek 95 %-ánál az okát ismeretlennek vélik (American Heart Association). Az ezzel foglalkozó tanulmányok szerint legalább a betegségek egynegyedét el lehetne kerülni a munkahelyi stressz-szint csökkentésével.

stressz20

Teszteld a stressz-szinted!

A legújabb eredmények szerint:

"A stressz a munkahelyről való hiányzás leggyakoribb oka". (Gee Publishing felmérés)

"Az emberek több mint kétharmada szenved munkahelyi stressztől." (ICM kutatás)

"A munkahelyi stressz aláássa a teljesítményt és a termelékenységet 10 vállalat közül 9-ben." (Industrial Society)

A munkahelyi stressz kezelésének egyik nehézsége a fogalmat takaró meghatározások különbözősége. A számos definíció közül álljon itt néhány:

"A munkahelyi stressz az, ahogyan az emberek reagálnak a túlzott terhelésre vagy más, velük szemben támasztott igényre. A stressz akkor lép fel, ha idegeskednek, hogy nem tudnak megfelelni."

"A stressz akkor lép fel, amikor az egyénnel szemben támasztott igényekhez nincs elegendő erőforrás, vagy azok nem találkoznak az egyén szükségleteivel vagy motivációjával. Stressz keletkezik, ha a munkaterhelés túl nagy a rendelkezésre álló dolgozóhoz vagy időhöz képest. Egy olyan unalmas vagy ismétlődő munkafolyamat, mely nem használja ki az ember képességeit vagy gyakorlatát, szintén stresszhez vezet."

"Ha az egyénre nehezedő terhelés meghaladja a vélt együttműködési képességét, az stresszt okoz."

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.