24 meghökkentő etikett a világból!

Ahány ország, annyi szokás – így van ez az étkezési etikett terén is, amely egyes helyeken bizony igen meglepő lehet számunkra. Jobb vele tisztában lenni, életmentő lehet…

Saját hazánk étkezési etikettjét illetően természetesen jól tájékozottak vagyunk – nem így azonban más nemzetek szokásait illetően. Japán étkezési etikett például, hogy míg ők értékelik a jóleső étel „visszaköszönő” hangjait, nálunk megbotránkozást kelt, ha valaki böfög az asztalnál. Persze, a többség elnéző a külföldiekkel szemben, akik nem tudnak minden helyi szokásról, de nem árt jól tájékozottnak lennünk, ha elutazunk valahová: náluk mit vár el az étkezési etikett?

Meglepő lehet, de bizonyos kultúrákban olyan apró gesztusoknak is jelentősége van, mint hogy hogyan ülünk vagy hagyjuk az evőeszközöket a tányéron. Szélsőséges esetekben a házigazda még meg is sértődhet azon, ha nem böfögünk evés után…

Ausztriában fontos a szemkontaktus koccintás közben, no és az sem hátrány, ha elfogadjuk, hogy az osztrákok úgy tartják, ha ezt kihagyjuk, 7 rossz év vár ránk a szex terén…Az európai országok közül Németország és Franciaország is osztja ezt a nézetet.

Kínában, ha elsajátítottuk a pálcikával evés művészetét, sose hagyjuk kifelé mutatva a tányérból a pálcikákat, mert azt a kínaiak tiszteletlenségnek veszik. Felfelé mutatva se hagyjuk őket, mert így a sírkövekre emlékeztetik a kínaiakat. Fontos étkezési etikett még, hogy ha ízlett is az étel, ne kapjuk be az utolsó falatot, kivéve, ha második adagot is kapni szeretnénk…

A pálcikák dörzsölése Kínában annak a jele, hogy az ételt rossznak találtuk. Azt sem árt megjegyezni, hogy sose töltsünk csak a saját poharunkba!

sushi3

Az angoloknál kimértebben aligha ehet valaki – szedjük össze magunkat, ha ott tartózkodunk. Angliában még a banánt is késsel és villával fogyasztják.

Tanzániában egyenesen elvárt dolog késni, és a legtöbb nemzettel szemben akkor tartanak minket tiszteletlennek, ha időre érkezünk. 20-30 perc késés az elvárt. A sört nem isszák üvegből, neveletlenségnek tartják, tehát szánjunk egy percet arra, hogy kitöltsük pohárba vagy korsóba!

Orosz étkezési etikett, hogy a házigazda legalább egy kör vodkával megkínálja vendégeit naponta, és nem illik visszautasítani. Az ételt, és főleg a kenyeret nem illik kidobni vagy meghagyni – tiszteletlenségnek és pazarlásnak tartják.

Kanadában, Indiában, Kínában és Németországban elfogadott dolog a böfögés, annak a jele, hogy tetszett az étel és a vendéglátás. Németországban meg is sértődhet a házigazda, ha nem böfög a vendég – úgy érezheti, nem volt megfelelő számára az étel. A németeknél nem szokás felvagdosni késsel a burgonyát, inkább villával nyomkodjuk szét.

Franciaországban sose kérjünk zacskót, hogy félrerakjuk az ételmaradékot a kutyus számára. A franciák elvárásai magasak az etikett terén, kíméljük meg magunkat egy ilyen megszégyenüléstől.

A salátát nem szokás elvagdosni a franciáknál – persze nehéznek tűnik ügyesen felnyalábolni a villára és egészben a szánkba tenni, de érdemes megpróbálni. Továbbá, mindig legyen mindkét kezünk az asztalon. Illetlenség az egyiket az asztal alatt hagyni, de vigyázzunk, a könyökök sose érjenek az asztalra. Helyezkedjünk úgy, hogy nagyjából a csuklóink legyenek az asztal szélén.

Több Kelet-Európai országban, így Indiában és Afganisztánban, csak a jobb kezet használják étkezésre. A balt speciális célokra tartják fenn. Persze a balkezesekre a fordítottja érvényes: ők csak a balt használják evéskor.

Afganisztában egyébként az a szokás, hogy leülnek és kézzel esznek az emberek. Durvának tartják viszont, ha valakinek kilátszik a talpa.

kézzel evés

Egyiptomban addig öntik a teát a csészébe, amíg ki nem csöppen a csészealjra. Ne sózzuk utólag az ételt, mert azt tiszteletlenségnek veszik.

Marokkóban nem kell meglepődni azon az étkezési etiketten, hogy az asztalon hagyják a lerágott csontokat – ha ugyanis az asztalt műanyaggal borítják, elfogadott a csontokat rádobálni.

Japánban, amikor a sushi-t elvesszük a közös tálról, azt a pálcika vastagabb végével kell megtenni. Nyalogatni a pálcikát semmiképp sem tanácsos!

Koreában két kézzel illik egy idősebb embertől elvenni valamit vagy átadni neki.

Brazíliában sem tanácsos kézzel nekilátni egy ételnek – mindig evőeszközt vagy a megfelelő dolgot – szalvétát például – kell használni hozzá!

Olaszország: szinte mindenkire érvényes étkezési etikett, hogy amíg mindenkinek fel nem szolgálják az ételt, nem kezdünk el enni, de az olaszoknál ez a tésztaevésre nem érvényes. Ők elkezdhetik enni a tésztát, mielőtt mások is megkapnák az adagjukat. Ne feledjük azonban, hogy ez csak a tésztára vonatkozik!

Portugáliában nem szokás bort adni ajándékba a házigazdának.

E kis étkezési etikettel talán kevesebb hibát vétünk külföldön, biztosra azonban kétségtelenül akkor mehetünk, ha alaposan áttanulmányozzuk egy adott ország szokásait…

Forrás: https://napidoktor.hu/


Egy válasz

  1. Márta

    Azèrt inkább ne próbáld ki a böfögést Németországban.