Mikulás Kisokos

Este megérkezett a Mikulás. Mit kell tudni róla? Amerikában kéményből ereszkedik le, Ausztráliában kenguruk húzzák…

A csehek és szlovákok szerint ő Kisjézus előhírnöke, és bár Törökország területén született, lakhelyét a finnek sajátították ki.

Szent Miklós a 3-4. században élt, életében a szegények és a gyerekek támogatója volt, nem véletlen tehát, hogy róla nevezték el a Mikulás várás ünnepét. A legendák szerint Miklós Myra városa mellett született a mai Törökország területén, szüleit korán elvesztette, ezután a vallás felé fordult. Később Myra püspökévé is választották, a tisztséget 52 évig töltötte be.

Az 1560-as nagyszombati zsinat döntését követően kötelező – később megtartható – ünnep lett Szent Miklós püspök december 6-i emléknapja. A hagyományt holland telepesek honosították meg a tengerentúlon. Az 1800-as évek első felében erősödött föl a kultusz, amikor Clement Clark Moore 1823-as, “Szent Miklós látogatása” című verséhez Thomas Nast rajzolt illusztrációkat a Harper’s magazinba.

Foto:123rf.com

Mikulás még a 20. század elején is kék, lila, zöld ruházatban jelent meg, és osztogatott a gyerekeknek. Csak az 1930-as évektől honosodott meg a jól ismert vörös-fehér kabátos öltözet, nem másként, mint a Coca Cola megbízásából Haddon Sundblom grafikus által tervezett karácsonyi reklámfilm hatására.

Fotó: 123rf.com

A Mikulás tehát egy kozmopolita figura

Keresztény szentként indult, majd a holland telepesek, az amerikai költő és a Coca Cola beavatkozásával vált napjaink egyik kulturális alakjává. A történet tovább is fejlődött: a finnek kisajátították a szentet, mondván, az Napapiiritben (ma Mikulás falu) él és készíti az ajándékokat. Hogy miért? Mert megtetszett neki Lappföld. Egyébként itteni “lakóhelyén” gyerekeket fogad a házában, saját postát üzemeltet, és egy teljes szolgáltatóipar áll a rendelkezésére, hogy teljesíthesse a napjainkban megnövekedett ajándékozási igényeket.

Foto:123rf.com

A mikulás ünnepet a világban azóta is több különböző időpontban tartják. Sok helyütt megmaradt az eredeti, december 6-ára virradó éjszaka. Például Európa legnagyobb részén, köztük Magyarországon is. Nálunk a gyerekek kitisztított cipőit tölti meg ajándékokkal.

Amerikában a kéményen keresztül közlekedik, csak december 24-én éjjel tevékenykedik, és ajándékait a kandallópárkányra akasztott zoknikban helyezi el, a gyerekek pedig tejet és süteményeket készítenek ki neki. Hasonlóképpen ünnepli a szentet Anglia és Ausztrália, bár utóbbi úgy tartja, a Mikulás szánját 6 fehér kenguru húzza.

Foto:123rf.com

Oroszországban a Mikulás (Gyed Moroz) csak január 1-én érkezik, és segítőjét, Hópelyhecskét (Sznyegurocska) is magával viszi az ajándékozásra. A spanyoloknál megint más időpontban tevékenykedik kultúránk egyik legismertebb szentje. Itt január 6-án jutalmazza meg az arra érdemes gyerekeket.

 Kétségtelen, hogy sokak számára az év legkedvesebb ünnepei most vannak. Minden zenél, mozog, forog, csillog, színt vált, szemet gyönyörködtet, meghozza a kedvet a dekoráláshoz…

Farönkből Mikulás – filléres ünnepi dekoráció a ház körül

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.