A lélek röntgenje!

Egy igazán különleges kiállítás lesz látható a Harvard Egyetem szervezésében, amely a híres pszichológiai teszt, a Rorschach-teszt történetéről és gyakorlati hasznáról szól.

A Harvard Egyetem új kiállítása, a  A Rorschach-teszt a "lélek röntgenje": a Rorschach és a Projektív Teszt címet kapta, és ezeknek a híres pszichológiai teszteknek a történetét meséli el. Részletesen szemlélteti a történelmi csúcspontjukat és szenvedélyesen ábrázolja a tudomány iránti bizalmat, vagyis azt, hogy a szakemberek tesztjeikkel hogyan férhettek hozzá a legrejtettebb emberi részünkhöz, a lélekhez.

A pszichológusok kedvelt és gyakran használt egyik projektív tesztje a XX. században a Rorschach-teszt volt. A teszt lényegében egy komplex pszichológiai mérőeszköz, amely segítségével a szakember feltérképezheti a vizsgált alany személyiségstruktúráját. A teszt általában egy órát vesz igénybe, amely idő alatt 10 táblát mutat a pszichológus, amelyen különböző tintafoltok láthatóak. Ahogyan a vizsgált személy asszociál a tintafoltokról, a pszichológus úgy tud – természetesen egy bonyolult pszichológiai folyamat során – következtetni a vázlatos személyiségjegyekre. A lényeg, hogy nincsenek rossz válaszok, hiszen a feleletek a spontán módon ébredő asszociációnkon alapulnak.

bizonytalan11

A kiállítást két részre osztották a szervezők. Az első, ahova a látogató belép, egyfajta gyakorlati szemléltetést tár fel, a tesztben használt táblákkal és néhány példázó jellegű válasszal. Itt találhatunk példát a depresszióra hajlamos, öngyilkos, vagy éppen a traumákat átélt áldozatok asszociációira is.

A kiállítás hátsó részében az úgynevezett "Sötét Tükör" található, amely azokról az ikertestvérekről szól, akik a tesztet használták, hogy kiderítsék, melyikük követett el gyilkosságot.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: