Mégis jó a munkamánia?

Folyton szapulják őket a végeláthatatlan munkaidejük miatt, és mert még nyaraláskor is csak a laptopjukat és az e-mailjeiket bújják. Yehuda Baruch professzor azonban jó hírrel szolgált a munka megszállottjainak: mániájuk nem feltétlenül rossz dolog.

Egy tudományos cikk szerint a munkamániát igazságtalanul állítják be sötét színben az egyének és a társadalom szintjén. A francia Rouen Üzleti Iskola professzora, Yehuda Baruch úgy véli, hogy bár a munkamánia egyfajta függőség, mégis pozitív eredményeket hozhat az egyén, az üzleti élet és a társadalom számára is. Nem kell automatikusan bűnnek tekinteni.

munka

A Career Development International című folyóiratban Baruch professzor azt taglalja, hogy a szakirodalom alaposan ráhúzta a vizes lepedőt a jelenségre, mint ami rengeteg stresszel jár a munkahelyen és otthon is, illetve felborítja a munka-magánélet egyensúlyt. Empirikus kutatások azonban azt is kimutatták, hogy a munka megszállottjai energikusak és elhivatottak, és nem a kimerültség és a cinizmus dominál náluk. Baruch professzor a csokoládéfüggőséghez hasonlította az állapotot.

A csokoládé is rendelkezik hasznos tulajdonságokkal, például energiát ad és feldobja az embereket. Ugyanígy, a munkamániásoknak a munka ad energiát, eredményeik révén pedig nő az életszínvonaluk. Amíg szokásuk nem okoz jelentős egészségkárosodást, addig jobb lenne, ha rájuk hagynák, mennyit szeretnének dolgozni.

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.