A legyőzhetetlen vitaminok!

Bár a különböző táplálékkiegészítők egészségre gyakorolt hatásáról még mindig nincs egységes álláspont, pszichológiai hátrányuk mindenképp van…

Sokan elhiszik, hogy elég egy tabletta, és máris megszabadulnak a dohányzás, az elhízás és mindenféle egészségtelen szokások káros következményeitől.

Az Addiction című folyóirat decemberi számában megjelent taiwani tanulmány szerint a multivitamint szedő dohányosok több cigarettát szívnak, mint azok, akik nem szednek ilyen készítményeket. A mostani kutatás előzményéről a Psychological Science című lap augusztusi számában lehet olvasni: eszerint sokan hiszik, hogy ha vitamint vesznek magukhoz, nem kell odafigyelniük az egészséges életmódra. A felfedezés iróniája, hogy mindkét kísérlet során placebót kaptak az alanyok, tehát nem is bizonyított, hogy valóban hozzájárul a multivitamin a jó egészséghez.

vitamin1

A kutatások vezetője, a taiwani Yat-Sen Egyetemen oktató Wen-Bin Chiou elmondta: az ösztönözte őket a kísérletre, hogy tapasztalataik szerint sok hallgató hiszi, hogy vitaminszedéssel megoldotta az egészséges életmód gondját. Az első forduló során a résztvevők ingyenes ebédjegyet kaptak, amelyet egészséges vagy egészségtelen menüre válthattak be. Akik azt hitték, kapnak vitamint, háromnegyed részben választották az egészségtelen menüt – ez az arány a kontrollcsoportban mindössze 40 százalék volt.

A második fordulót dohányosok körében végezték, ahol szintén azt tapasztalták, hogy aki úgy tudta, vitamint kap, társainál kétszer gyakrabban gyújtott rá. Érdekesség, hogy a „vitaminszedő” társaság egyéb kockázatos magatartásformákra – például egyéjszakás kalandokra vagy vad ivászatba torkolló bulizásra – is hajlamosabb volt.

dohanyzas

Ugyanakkor a kutatás nem tért ki arra, hatékonyak-e valójában a vitaminkészítmények. Ebben a témában már sok megfigyelést végezték, különböző eredményekkel. Több kutatás kimutatta, hogy bizonyos összetevők – például az E-vitamin vagy a béta-karotin, amelyből a szervezet A-vitamint tud előállítani – növeli a daganatos betegségek kockázatát a dohányosok körében.

A legnagyobb probléma ezekkel a túladagolás, hiszen gyakran egy adagban az ajánlott napi vitaminmennyiség tízszerese is megtalálható. A szakemberek ezért nem javasolják, hogy egy egészséges, nemdohányzó ember napi egynél több tablettát vegyen be ezen készítményekből. Ugyanakkor néhány élethelyzetben fontos a vitaminpótlás: a szülőkorban lévő nőknek ajánlatos vaskészítményt szedni, a vegetáriánusok és vegánok szervezetében pedig gyakran alacsony a vas mellett a cink és a B12-vitamin szintje is. Ezeket is szerencsésebb azonban a lehetőségekhez mérten élelmiszerekből pótolni.

Amerikai szakemberek ellenvetéseket fogalmaztak meg a taiwani kutatással kapcsolatban. Véleményük szerint az ázsiai emberek mást várnak a vitaminkészítményektől, mint a nyugatiak, a megfigyelés ideje szerintük rövid volt, a kísérleti alanyok száma pedig alacsony. Ők úgy vélik, az egészségtudatos életmódhoz hozzá kell, hogy tartozzon a táplálékkiegészítők szedése.

Forrás: MTI