Egy tökéletes fegyver – Az érzelmi zsarolás

Nem mindenki képes kinőni a durcás kisgyerek szerepet. Készíted fel magad: tudd, milyen  a lelki zsarolás!

Lelki zsarolás- hatalmi fegyver?

Lélekölő fenyegetőzés az érzelmekkel. Ennek a játéknak a gyerekek számtalan formáját ismerik, és előszeretettel gyakorolják a szüleik és barátaik körében. Felcseperedve sem mindenki képes leszámolni a zsaroló szerepekkel, így párját, családját és barátait továbbra is az érzelmeivel tartja sakkban.

Már pedig az lesz, amit én akarok!

Ahhoz, hogy elérjük, amire vágyunk, számtalan mód áll rendelkezésünkre. Az érvelés, meggyőzés és a vita is eredményre vezethet, de lényegesen megkönnyítjük a helyzetünket, ha lelki terrort alkalmazva az érzelmeinket felhasználva érjük el a célunkat. A bűntudatkeltés vagy a fenyegetőzés mellett, mindig jó taktika a látványosan szenvedő viselkedés alkalmazása.

megszegyenites

Sokszínű eszköztár

Az érzelmi zsarolás kimeríthetetlen eszköztárral dolgozik. Néhány tipikus mondat, amivel megkezdődhet a bűntudatkeltés. Bezzeg, amikor én… Emlékszel még, hogy azt mondtad…? Tégy úgy, ahogy jónak látod. Rendben, te akartad. Már annyiszor kértelek… Én a múltkor is miattad… A sor végtelen, ahogy a szituációk is, amikben bevethetőek. Ha az enyhén ráutaló mondattal nem érünk célt, jöhet a mimika.

Varázslatos viselkedés

Az érzelmeink játéka az arcunkra van írva. Már a pár éves gyerkőc is tudja, milyen viselkedéssel kaparinthatja meg vágyai tárgyát. Felnőttként pedig tökélyre fejleszthető a módszer. A durca, hiszti és sértődés mellett, sokszor elég a „bociszem” kiegészítve a lefele biggyedő ajkakkal. Mivel ismerjük a zsarolás alanyát, ezért pontosan tudjuk, hova szúrjunk, hogy fájjon. Ha a megfelelő pontra tapintunk a lelkében, már miénk is a jutalom.

Miért működik?

A zsaroló tudja, hogy a másik fél – legyen az a szerelme, a barátja vagy a rokona – szereti őt és ezért fontos számára, hogy boldog és elégedett legyen. A zsaroló ezt az érzelmi „gyengeséget” használja ki szeretetének megvonásával. A pszichológiai hadviselés gyorsan megtöri a szenvedő alanyt, aki a béke és az egyensúly visszanyeréséért megteszi, amit a másik kér, vagy helyesebben mondva, követel.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.