Körömpörkölt ellenérvek

Manapság már-már népbetegségnek számít a körömrágás ? talán nem is hinnénk, hogy – amellett, hogy gusztustalan – számos veszéllyel is jár!

Nemcsak a cigarettázás vagy az alkoholfogyasztás rendkívül rossz szokás ? közéjük sorolhatjuk lassan a körömrágást is. Nagyon sok ember csinálja, és furcsa, de akadnak, akik nincsenek is tudatában. Pedig a körmünk rágásával nemcsak csúnya lesz a kezünk, hanem számos veszélynek is kitesszük magunkat.

Ismerős: hirtelen nem tudunk mit kezdeni magunkkal egy adott szituációban, stresszhatás ér minket, tudat alatt szorongunk az elvárásoktól, és máris a szánkhoz emeljük a kezünket…A körömrágás pótcselekvés, legtöbbször ezzel próbáljuk levezetni a feszültséget, vagy a bennünk felgyülemlett agressziót, és saját magunknak teszünk kárt. Vannak, akik maguk számára is észrevétlenül, például a tévé előtt csúfítják a körmüket. Jobbik eset, ha csak egy kiálló bőrkedarabot akarunk eltüntetni ilyen módon, vagy a beszakadt körmünk állapotát akarjuk átmenetileg megoldani, amíg nem jutunk szakszerű eszközhöz…

A fiatalok fele műveli

Ez a rossz, kényszeres cselekedet nagyjából tízéves kor környékén alakul ki. Szakemberek szerint azok ?nyúlnak? többször a körömrágáshoz, akik korábban az ujjukat is szopták. A tinik több mint fele rágja a körmét, de a nagykorúvá válást követően hirtelen leállnak vele ? akik továbbra is folytatják, azoknak a száma szerencsére csekélyebb. Általában férfiakról van egyébként szó. Ebben talán közrejátszik az, hogy a nők szeretik a hosszú, díszes, lakkozott körmöket, és valljuk be, semmilyen díszítés sem mutat jól a lerágott körmökön…12451Akik egyébként felnőtté válásuk környékén nem szoknak le erről a kényszeres cselekedetről, sajnos ezt követően már nem sok esélyük van rá.

Rossz benyomás ? és fertőzésveszély

A körömrágók nagy része nem is sejti: rossz szokásával látványosan azt hirdeti, hogy nem egy kiegyensúlyozott ember. Gondoljunk csak bele, mit gondol a nő/férfi, aki a másik kezére rápillantva az életlen szélű, kopott körmöket, a berepedezett körömágyat, a heges vagy véres köröm melletti bőrt látja? Könnyen ideges természetű, feszült embernek találhatja az illetőt ? ha csak nem rágja maga is a körmét…

Tény azonban, hogy a körömrágással nemcsak rossz benyomást keltünk, de a kórokozók dolgát is jelentősen megkönnyítjük. A rágás okozta sebek elgennyesedhetnek, és könnyen körömágygyulladás is lehet a dologból. A kórokozók a kezünkről átkerülnek a szánkba is, így megnő az esélye az ínyproblémáknak és egyéb fogászati gondok kialakulásának.12450Hogyan lehet kezelni?

Ha segíteni akarunk a körömrágónak, állandó szidása helyett inkább első lépésben próbáljuk kideríteni, milyen lelki okok állnak a kényszeres cselekvés mögött: mi bántja vagy idegesíti őt? A szakemberek általában több használható tippet ajánlanak a körömrágás ellen.

Az egyik hatékony, ha a ?páciens? egy tükör elé ül, és végignézi, milyen illúzióromboló látvány, ahogyan a körmeit rágja. Szokták javasolni, hogy viseljen a körömrágó otthon kesztyűt, vagy kenjen a körmére rágcsálás-gátló kenőcsöt, egyszerű- vagy esetleg keserű lakkot. Nők esetében hasznos lehet műköröm feltetetése, vagy olyan díszítés lakkal, amihez vétek hozzányúlni. Egyszerű megoldás a körmök tövig vágása és a szélek elsimítása is, hogy a világért se találjunk rajta rágnivalót. Amikor kedvünk támadna körmöt rágni, foglaljuk le egyébbel a kezünket! Rágózzunk. Ragasszuk le sebtapasszal az ujjak végét…

Vannak persze esetek, amikor egyik megoldás sem segít. Ilyen esetben már mélyebben gyökerező problémáról is szó lehet, nem elég csupán az elhatározás. Akár pszichiáterhez is ajánlott fordulni, aki gyógyszeres kezelést javasolhat.

Mindenképp tanácsos megjutalmazni magunkat, ha sikerül leállni a körömrágással! Például menjünk el manikűröshöz. A leszokáshoz egyébként a legegyszerűbb út, ha reálisan átgondoljuk: megéri-e elcsúfítanunk a kezünket.

Forrás: