7 kérdés, 7 válasszal a kopaszodásról

Nem minden hajhullás vezet kopaszodáshoz, és nem minden kopaszodás végleges. Létezik spontán hajkinövés, mint ahogy hajevés is. Érdekesség érdekesség hátán.

A hajhullás akkor vezet végleges kopaszodáshoz, ha mind a szőrtüsző, mind a benne található hajszemölcs elpusztul.

A kopaszodás lehet szétszórt vagy foltokban jelentkező – diffúz.

A hajhullás természetes folyamat, mindennap veszítünk el hajszálakat, sőt az évnek egyes időszakaiban fokozottan hullhat a hajunk. Kezelendő, krónikus hajhullásról akkor beszélünk, ha naponta 40-60 hajszálnál több hullik ki.

Persze ahhoz, hogy el tudd dönteni, hajveszteséged még a normális kereteken belül mozog-e, nem szükséges mellesleg nem is lehetséges – naponta megszámolnod az elhullajtott szálakat. Ezt az ember érzi. Hiszen az évek során megismerted annyira a tested, hogy feltűnik a lefolyóban, hajkefében, ruhákon, kispárnán maradt hajszálak mennyisége.

Tudtad?

A női és a férfikopaszodás különbözik egymástól. Amíg a férfiak általában a homlok, illetve a fejtető irányából kopaszodnak, a változó korban tapasztalható női hajvesztés egyenletesen, az egész fejbőrön tapasztalható, valamint hosszanti ritkulás is jellemzi.

Tudtad?

A hajhullás nem feltétlenül végleges. Előfordulhat átmeneti hajveszteség is – akár foltokban, akár összefüggő területeken -, amikor is maga a hajszemölcs nem pusztul el, csak a felületén lévő mátrixsejtek képtelenek osztódni. Ilyenkor a kezelés célja a sejtek osztódásának serkentése, amivel a hajnövekedés teljes mértékben visszaállítható.

Tudtad?

A hajhullás nem korhoz kötött probléma. Fiatalkorban is elkezdődhet, és rengeteg sok esetben megszüntethető – tényező állhat a hátterében. Fogamzásgátló gyógyszerek, hormonproblémák, egyoldalú táplálkozás, vitaminhiánnyal járó diéta, hosszan tartó láz, véralvadásgátló gyógyszerek, stressz, gyulladás, helyi fertőzés, menopauza idején tapasztalható hormonváltozások.

Tudtad?

Létezik a kopaszodásnak egy minden korosztályt érintő fajtája, a foltos kopaszodás, mely gyakori gyerekek esetében is, és érdekessége, hogy nem csupán a hajas fejbőrt, de bármilyen szőrrel bevont területet érinthet. Hátterében általában genetikai problémák állnak, de valódi oka eddig ismeretlen. A foltos kopaszodás nem végleges, gyakran spontán hajvisszanövés is tapasztalható.

Tudtad?


A hajhullástól való félelem is kiválthat hajhullást.
Több kutatás eredménye is bizonyítja, hogy a haj folyamatos vizsgálata, a kopaszodástól való abszurd szintű félelem mint folyamatosan fennálló stresszfaktor – is vezethet a hajszálak elveszítéséhez. Sok esetben önbeteljesítő jóslatként működik.

Tudtad?

A trichotillománia egy pszichés eredetű betegség, mely a haj tépkedését, csavargatását, önkéntes ritkítását jelenti. Súlyos esetben átmeneti kopaszodást okozhat, kezelése pszichológiai úton történik.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Andrea

    Szerintem a hajunk mindent elmond rólunk. A lelki és a fizikai állapotunkról is. Ezért is nagyon ijesztő ha valakinek egyszer csak elkezd hullani a haja. Ráadásul elé hosszadalmas a kivizsgálása is, hiszen nagyon sok minden okozhatja. Pont most olvastam egy cikket a hajhullásról, hogy ha érdekel valakit esetleg, akkor ajánlom figyelmébe: https://tudomanyplaza.hu/a-foltos-hajhullas-hattere/