7 tévhit a narancsbőrről

Használnak a narancsbőr elleni kezelések? Csökkenthetjük vagy eltüntethetjük a cellulitiszt? Ne keverjük össze a narancsbőrrel kapcsolatos tényeket a fikcióval!

A legtöbb nő küzd a narancsbőrrel azaz a cellulitisszel

Egy felmérés szerint a nők 80-90 százaléka él együtt a cellulitisznek nevezett zavaró, gödröcskés, "narancshéjszerű" bőrrel. Általában a combokon, a fenéken, és a has környékén jelenik meg a kamaszkoron már túl lévő nőknél. A temérdek termék és kezelés ellenére, amelyek azt ígérik, hogy megszabadítanak ettől a makacs kellemetlenségtől, még mindig létezik, és ennek okait nem értjük világosan.

Alább elterjedt tévhiteket szeretnénk eloszlatni kipróbált és bizonyított tények segítségével, hogy orvosoljuk a cellulitisz felett érzett bánatunkat.

1. Igaz vagy nem: a napozás elrejti a narancsbőrt, ugyanakkor fokozza is a kialakulását

A napozás csak rövid távon rejti el a cellulitiszt. Hosszú távon az ultraibolya-sugárzás gyengíti és elvékonyítja a bőrt, súlyosbítva a cellulitisz tüneteit. A világos bőrű emberek esetében a napozás/szoláriumozás különösen fokozhatja a cellulitiszt, az önbarnítás viszont nyugodt szívvel ajánlható. 

2. Igaz vagy nem: a luffaszivacs csökkenti a cellulitisz tüneteit

Nem igaz. A luffaszivacs rendszeres használata serkentheti a keringést, és hámlaszthatja a bőr legfelső rétegét; ugyanakkor a narancsbőrre csupán korlátozott hatással van. A luffaszivacs nem éri el a mélyebb szöveteket, ami ahhoz lenne szükséges, hogy a cellulitiszre hasson, de a bőr radírozása segíthet abban, hogy a bőr külső rétege simábbnak tűnjön. Ez egy olcsó módszer, amit bárki használhat a bőr felszínének javítására, de a cellulitiszt nem tünteti el.

elhizas24

3. Igaz vagy nem: a torna segíthet a narancsbőr száműzésében

Nem igaz. Mivel a bőr alatt elhelyezkedő zsírsejtek gyenge nyirokkeringése hozzájárul a cellulitisz kialakulásához, a torna és a sok víz fogyasztása leginkább csak tűzoltás lehet. E feltételezés ellenére a szakemberek úgy gondolják, hogy a súly és a cellulitisz nem függenek össze közvetlenül. A rendszeres torna annyiban segíthet a cellulitisz fizikai megjelenésének leküzdésében, hogy csökkenti a zsír mennyiségét, és megelőzi a további lerakódását. 

4. Igaz vagy nem: csak a túlsúlyos nőknek lesz cellulitiszük

Nem igaz. A cellulitiszt gyakran összefüggésbe hozzák az elhízáshoz kapcsolódó problémákkal. Nagy tévedés, hogy akik valóban vékonyak, nem küzdenek a cellulitisszel. Még ha ideális is a súlyunk, lehet narancsbőrünk. A cellulitisz nem tesz különbséget a karcsú és túlsúlyos emberek között. Inkább arról van szó, hogy hogyan oszlik el a zsír a testünkben.

5. Igaz vagy nem: A természetes összetevőket tartalmazó krémek csökkenthetik a cellulitisz előfordulását

Igaz. Egyes, természetes alkotóelemeket tartalmazó krémek bizonyítottan hatékonyabbak a többinél. Bizonyos A-vitamin savszármazékokról, mint a retinol, tretinoin, adapalin és tazaroten, megállapították, hogy jótékony hatással vannak a cellulitiszre. Ezek a krémek úgy hatnak, hogy növelik a kollagéntartalmat, és ezáltal feszesítik a bőrt. A retinol finomítja a bőr felső rétegét, és a finom vonalakat eltünteti, de nem hatol át a zsírrétegen, ami a cellulitisz kezeléséhez szükséges lenne. Nincs hiány a piacon olyan termékekből, amelyekről azt állítják, hogy eltüntetik a cellulitiszt, ezért a vásárlónak jó ítélőképességgel kell rendelkeznie. 

6. Igaz vagy nem: a cellulitisz "gyógyítható" plasztikai sebészet útján

Igaz és nem igaz. Látszólag a plasztikai sebészet áll a legközelebb ahhoz, hogy kijelenthessük róla, eltünteti a narancsbőrt, mégsem bizonyította ezt még hatékonyan semmiféle objektív forrás. A zsírleszívás gyógyító mechanizmusként működik; ahogyan a bőr duzzad és feszesebbé válik, a narancsbőr jelenléte csökken. A legtöbb módszer azonban csak átmeneti megoldást jelent, és nem szünteti meg hosszú távon a cellulitiszt.

7. Igaz vagy nem: a cellulitisz örökletes

Igaz. Bár a helyes táplálkozás, a testmozgás és a megfelelő termékek használata egy bizonyos szintig segíthet, a genetika, a hormonok és a nemünk központi szerepet játszanak a narancsbőr kialakulásában. Egy családon belül a nőkre hasonló mértékben jellemző a cellulitisz. Sokminden közrejátszik a narancsbőr megjelenésében tehát, amit nem tudunk befolyásolni, ugyanakkor manapság adottak az eszközök ahhoz, hogy felvegyük a harcot e bosszantó jelenség ellen.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.