Az élet szép – tekints önmagadra!

A mellrák korai felismerésében nagy szerepet játszik a rendszeres önvizsgálat és a kötelező szűréseken való megjelenés.

Az önvizsgálatot 20 éves kor után célszerű havonta, a menstruáció lezajlása után elvégezni, amikor a mellek nem annyira érzékenyek. Nézze meg a melleket egy tükörben, több irányból, leengedett, csípőre tett, majd föltartott kézzel: nincs-e jelentős méretbeli különbség, behúzódás, bőrelváltozás, kipirosodás, akár a melleken, akár a mellbimbók környékén. Jobb karját fölemelve bal kezével, zárt ujjakkal körkörösen tapintsa át jobb mellét, majd végezze el ezt a másik oldalon is.

mellvizsgalat5

Feküdjön le, jobb válla alá tegyen egy párnát, nyújtsa ki a jobb kezét, és kívülről a mellbimbó felé haladva körkörösen tapintsa át a jobb mellét. Vizsgálja meg a mell és a hónalj közti területet, valamint a hónaljat, feltartott és leengedett kézzel is. Ugyanezt végezze el a másik oldalon is.

Ha bárhol rendellenességet, csomót, göböt tapint, keressen fel egy nőgyógyászt! A megelőzés érdekében kérje az emlők orvosi vizsgálatát 3 évente, 40 év fölött évente! A kötelező mammográfiai szűréseket vegye komolyan!

Fontos tudni, hogy az emlőrák fájdalmatlan, sőt, minél inkább fáj egy esetlegesen kitapintott csomó, annál kevésbé valószínű, hogy rákos megbetegedésről van szó. A fájdalmatlanság sokakat megtéveszt, így csak évekkel a csomó kitapintása után fordulnak szakemberhez.

Az élet szép, tekints Önmagadra!

A megelőzésben nagy szerepet játszik a táplálkozás és a rendszeres testmozgás. Amerikai kutatók kimutatták, hogy az elhízott nőknél nagyobb valószínűséggel jelentkezik az emlőrák. A túlzott alkoholfogyasztás is felelős a kór megjelenéséért, ugyanis az alkohol növeli a szervezet ösztrogén mennyiségét. A fiatal felnőtt korban történő italozás növeli a rizikófaktort.

Mit változtassunk az étrenden?

Fogyasszunk sok rostot, mert csökkenti az ösztrogénszintet. Ilyen élelmiszerek például a barna rizs, a teljes kiőrlésű lisztből készült ételek. Rendszeresen együnk zöldséget és gyümölcsöt, ez 25%-kal csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát.

A vegetáriánusok körében ritkábban jelentkezik az emlőrák, mint a húst fogyasztók között. A paradicsom fogyasztása különösen javallott, mert paradicsomban kimutatható likopin nevű antioxidáns anyag megakadályozza a rákos sejtek burjánzását. Ezeken kívül figyeljünk arra, hogy elegendő folsav (alkoholt fogyasztó nők esetében), cink, szelén, A-, C-, D- és E-vitamin kerüljön a szervezetbe.

Forrás: