A szempillafestéktől kihullik a pillánk?

Az egyik leginkább alkalmazott smink azonban veszélyes is lehet, akár a pillák kihullását is okozhatja. Mitől lehetséges ez és meg lehet-e akadályozni?

A reggeli rohanás közben a hölgyeknek nem mindig jut elég idejük a gondos sminkelésre, de a szempilla kifestésére a legnagyobb kapkodás között is szánunk időt. Az egyik leginkább alkalmazott smink azonban veszélyes is lehet, akár a pillák kihullását is okozhatja. Mitől lehetséges ez és meg lehet-e akadályozni?

A szempilla szerepe

A pillák amellett, hogy a flörtölés és a csábos pillantás elengedhetetlen feltételei, fontos védelmi funkciót töltenek be. A sűrű szempillák és a gyors reflexnek köszönhető, hogy a szembe a legtöbbször nem képesek bejutni a levegőben szálló apró porszemek, vagy a szélben keringő kis törmelékek.

A szempilla élete kb. három hónapig tart és egy-egy új kinövéséhez két hónapra van szükség. Néhány szál kihullása tehát teljesen természetes. Mivel egy bizonyos számú tüszővel születünk, így a szempillák nem veszítenek dússágukból az évek során sem. Ha ez mégis megfigyelhető, akkor komolyabb gond húzódhat meg a háttérben.

szemspiral

Mitől hullhat ki a szempilla?

A test különböző módon jelzi, ha a környezeti hatások, vagy a nem megfelelő életvitel következtében a szervezetben zajló folyamatok nem képesek normálisan működni. A szempillák kihullását épp úgy előidézheti a folyamatos stressz, mint a nem megfelelő étkezési szokások, a helytelen táplálkozás. Ugyanezek befolyásolják a hajhullást is. Gyógyszerek, vagy kezelések mellékhatásaként – például kemoterápia esetében – is jelentkezhet a szempillaveszés.

Tartós és vízálló szempillafesték

A tartós festékekre jellemző, hogy hosszú időn át borítják be és merevítik a szempillát, miközben az eltávolításuk is nehezebb. A folyamatos, erőteljesebb dörzsölés a szálak kihullását okozhatja, szerencsére azonban ez még nem jelent akkora problémát, amíg a tüsző nem sérül meg.

Ha viszont a tüsző károsodik, nem lesz képes újabb szempilla kinőni. A tartós smink másik hátránya, hogy bár kevesebb gonddal jár, hiszen nem kell naponta a szempillafestéssel időt tölteni, de könnyebben kiszárítja a szálakat, amik elvékonyodáshoz vezetnek.

Hogyan óvjuk a szempillákat?

A helyes étkezés és egészséges életvitel mellett mást is tehetünk a szempilla megóvásáért. A kifestés után a csomók eltávolításával ne várjuk meg, amíg megszárad a felvitt festék, mivel azzal a szempillát is károsíthatjuk. Ha tehetjük, kerüljük a tartós- és vízálló festék használatát. Minden nap alaposan, de óvatosan távolítsuk el a szempilláról a festéket.

sminkeles1

Fertőzések

A szempillaspirált ajánlott 3-4 havonta lecserélni, mivel ennyi idő alatt a rendszeres használat mellett nem csak a minősége változik meg, de baktériumok is kerülhetnek a felületére. Ne használjuk közösen a tubust másokkal, mert az esetleges fertőzések könnyen átadhatóak egymásnak. Ha bármilyen szembetegséget, fertőzést, kipirosodást tapasztaltunk, sajnos az átadás elkerülése érdekében szükséges rögtön megválnunk a szempillaspiráltól és újat vásárolni.

Balzsamos ápolás

Betegség, vagy sérülés, fertőzés után a szempillákat is ápolhatjuk. Biotint és keratint tartalmazó speciális termékekkel, balzsammal befedve erősíthető a terület, miközben segít megőrizni a szempillák természetes, egészséges állapotát.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.