Miniszoknya és visszér

Itt a jó idő és bizony fény derül a szépséghibákra. Statisztikák szerint a népesség 20-50 százaléka nem örülhet maradéktalanul az egyre melegedő időjárásnak

A rövid szoknyák és nadrágok szezonja kellemetlenül érinti azokat, akik rejtegetnék visszereiket, takargatnák a lábszárukon, combjukon megjelenő pókhálószerű kis értágulatokat.

A visszeresség a férfiak 20, a nők 25 százalékát érinti, de a seprűvénás elváltozás akár a felnőtt lakosság 50 százalékánál is jelentkezhet. – mondja Dr. Kapus Zoltán a Dr. Rose Magánkórház érsebésze – A probléma szó szerint szembetűnő, így azt gondolhatnánk, jó eséllyel orvosolható is, ám az érintetteknek nagyjából csak negyede jelentkezik kivizsgálásra.

Pedig nem szabadna alábecsülni az árulkodó jeleket – teszi hozzá Dr. Kapus – Mára a visszeresség korántsem időskori probléma, inkább a népbetegségek közé sorolhatjuk, és akár már kamaszkorban megjelenhetnek az első elváltozások.

Jelenleg a legkorszerűbb megoldás a lézeres kezelés, ami a kiújulások számát tekintve is a legjobb eredményt ígéri. Ám megszabadulva a "szépséghibától”nem tanácsos megfeledkezni arról, hogy a visszér fontos tünet – folytatja az orvos – ami arra figyelmeztet, hogy az érfalak meggyengültek, s ez fokozza a trombózis, az embólia rizikóját.

szoknya1

Ezért olyan fontos, hogy a nálunk kezelésre jelentkező pácienseket alaposan kivizsgáljuk. Rendelőnkben fizikális- Doppler-, duplex ultrahang, illetve különböző röntgen kontrasztanyagos vizsgálatok alapján határozzuk meg a vénás rendszer gyenge pontjait, és állítjuk össze a megfelelő kezelési tervet.

Tudtad?

Mindannyian tudjuk, hogy a rendszeres sport javítja a vénás keringést, az azonban kevésbé közismert, hogy eközben testünkben nő a hajszálerek aránya is, hogy a szervezet több oxigént keringethessen. Mindez ideális keretek között tartja az érhálózat terheltségét. A már kialakult visszerek esetén viszont nem javasolt a lábak terhelése, ilyenkor az úszás és az ülve, fekve végzett tornagyakorlatok javasoltak.

A hideg-meleg vízzel felváltva történő zuhanyozás jót tesz a láb keringésének, a szaunát, a forró fürdőt, a napozást azonban kerülni kell, mivel a vénák ilyenkor még jobban kitágulnak. Jó hatású felpolcolt lábakkal pihenni, a gyengéd masszázs is segít, alulról felfelé haladva a véna mentén, de csakis a csomók felett! A K-vitamin bevitel is a megelőzés eszköze, vagyis érdemes sokat fogyasztani spenótból, brokkoliból, kelkáposztából, salátából, avokádóból, kiwiből, de hasznos élelmiszerek a sajtok, és a savanyított tejtermékek is.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: