A henna szépségei és veszélyei

A nagy népszerűségnek örvendő ideiglenes tetoválásoknak a különleges szépségük mellett árnyoldali is vannak.

A henna bőrön tekergő íves motívumai különös szépséggel ruházzák fel viselőjét.

Az indiai hölgyeknél jellemző testfestés mára az egész világot bejárta, így bárki kedvére kipróbálhatja, hogy mennyire szeretne bele, ha a testét különböző ábrák díszítenék.

A henna előnye, hogy a festéktől függően csak átmenetileg marad a bőrön, majd a lassabb kopást követően folyamatosan tűnik el. Bár teljesen ártalmatlan eljárásnak tartjuk az ideiglenes tetoválást, bizonyos problémákkal mégis számolnia kell a hennára áhítozó személyeknek.

Mi az a henna?

A henna valójában nem más, mint egy növényi alapanyagból előállított festék, mely a bőr díszítése mellett, akár hajfestésre is alkalmas. Ezt az eljárást nevezik mehndinek. Népszerűségét elsősorban az átmenetiségének köszönheti.

henna-festes

A felrajtolt mintázat a száradást követően a bőrbe ivódik, és átlagosan egy-két hétig őrzi meg színét, de eközben is folyamatosan veszít erősségéből, míg végül maradéktalanul lekopik és felszívódik. Szintén a kipróbálása, valamint a használata mellett szól, hogy a teljesen természetes összetevőiből adódóan, egyáltalán nem jut méreganyag a szervezetbe.

Eredete

A bőr szépségét kifejezhetjük az egyes részek kiemelésével. A hennát, mint díszítési módszert főként különleges alkalmakkor használták a különböző népcsoportok. Egyaránt megfigyelhető volt számos afrikai, ázsiai és a Közel-Kelet térségében kialakult kultúrákban, s innen indult világhódító útjára a máig nagyon divatos ideiglenes tetoválás módszere.

Bőr irritáció

A természetesség ellenére előfordul, hogy a henna felrajzolása után allergiás reakció jelentkezik a testen. Ebben az esetben vélhetően valamelyik összetevő okozza a problémát. Az irritáció elkerülése érdekében ajánlott végigolvasni, hogy milyen alapanyagok felhasználásával készül a testfesték.

Azok, akik több mindenre allergiásak, jól teszik, ha a festés megkezdése előtt egy kis ponton tesztelik a bőrre kerülő hennát. Amennyiben nem vált ki semmilyen irritációt, nyugodtan befestethetik testük bármely pontját.

henna

Hagyjuk a természetre!

Nem ajánlott a henna eltávolításával mesterséges úton, dörzsölve, vagy különböző tisztítószereket bevetve próbálkozni! Bízzuk a természetre, és hagyjuk, hogy fokozatosan kopjon le a bőrről! Csak abban az esetben próbáljuk meg letörölni a felvitt hennaréteget, ha már a ráfestéskor égő, viszkető érzést tapasztalunk! Amennyiben már a rászáradást követően jelentkezik az allergiás reakció, jobban tesszük, ha hagyjuk, hogy magától múljon el az irritáció, esetleg hűsítő krémmel nyugtassuk az érzékeny területet.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.