Lúdtalpas leszel a magassarkútól!

Talán a magas sarok legelszántabb híveit is megingatja az a felfedezés, mely szerint kedvenc cipőfajtájuk okolható a lúdtalp kialakulásáért.

A szakemberek szerint a magas sarkú cipők divatja is hozzájárul ahhoz, hogy a nők a férfiaknál gyakrabban szenvednek kínzó fájdalomtól.

A Kelet-Angliai Egyetem kutató elmondták: akkor alakul ki lúdtalp, ha a lábban található inakban lecsökken a testben fellelhető egyik fehérje aránya. Ettől megereszkedik a lábboltozat, amelynek eredménye gyötrő fájdalom és járási nehézségek. Megfelelő gyógyszerek segíthetnek a meggyengült inakon, amely főleg a negyvenévesnél idősebb nőket érinti.

A kutatás vezetője, Dr. Graham Riley elmondta, hogy a magas sarkú cipők nem tartják megfelelően a lábfejet, és ez hozzájárul az inak elgyengüléséhez. Főleg azok a nők vannak veszélyben, akik sok időt töltenek állva magas sarkú lábbelijükben. Ezek a darabok ugyanis úgy vannak kialakítva, hogy a lábujjakra helyeződik viselésükkor az egész test súlya. Ha túl sokat hordjuk őket, az megterheli a csípőt, a térdet és a vádlit, ezáltal megnő a csont- és ízületi gyulladás, a kalapácsujj, a hátfájdalom, a bütyök és a tyúkszem kialakulásának veszélye.

Manapság a lúdtalp legelterjedtebb kezelési módjának a cipőbe helyezhető talpbetét tekinthető. Néha sebészeti beavatkozásra is szükség lehet a lábfej állapotának helyreállításához. A kutatások előrehaladtának ellenére a szakemberek szerint még legalább egy évtized kell hozzá, mire kifejlesztenek egy gyógyszert a probléma megoldására. Ha azonban ez sikerül, akkor az olyan betegségek is kezelhetővé válhatnak, mint a sarokfájdalmat okozó Achillesín-gyulladás.

A tanulmány az Annals of the Rheumatic Diseases című lapban jelent meg. Riley még hozzátette: „Megállapítottuk, hogy a lúdtalpnál ugyanazok a folyamatok mennek végbe, mint az Achilles-ín gyulladásakor, így a kifejlesztendő gyógyszer számos esetben helyettesítheti majd a sebészeti beavatkozást.”

Alan Silman, a brit Arthitis Kutatóintézet igazgatója így nyilatkozott: „Sok időskori fájdalom vezethető vissza fel nem ismert lábproblémákra. Ez a kutatás az első lépés az állapot megoldása érdekében.”

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.