Ne félj, ha benőtt a körmöd! Segít a spange!

Manapság, nemcsak műtéttel lehet korrigálni a benőtt körmöt, ha már késő,hanem a spange nevű művelettel is. De hogyan működik ez?

A benőtt köröm fájdalmas problémákat okoz annak, aki szenved tőle. Gyulladással jár, és fertőzéseket is köszönhetünk neki. A pedikűrösök azonban, ma már modern eljárással tudnak segíteni ezen is. A spange – mely első hallásra talán furcsán hangzik, a lábujj benőtt körmének egyenesítéséhez használható.

Tulajdonképpen, a köröm „szabályozása”, a benőtt, deformálódott lábkörmök korrektúrájára használatos orvosi segédeszköz. Sajnos, nem kevesen vannak, akik szenvednek az időről-időre gyulladt, benőtt körömtől, és nagy valószínűséggel, ha egyszer ez előfordult náluk, többször is fog jelentkezni.

A spange olyasmi, mint a fogszabályozás a fogak esetében. Egy hatékony lehetőség a benőtt köröm kezelésére. Feltalálója egy skót fogorvos, R. Fraser, aki éppen a fogszabályzás ötletéből kiindulva már az 1960-as években rájött, hogy az alap eljárást a körmöknél is lehet alkalmazni.

labapolas4

A találmány az évtizedek során sokat fejlődött: az elején még gipszmintavételre is szükség volt ahhoz, hogy a spange-ot személyre szabhassák. Ezt omega vagy Fraser spange-nak hívták. Később műanyag lapot ragasztottak a páciens ujjára, ez volt a BS spange, de nem volt elég jó a húzóereje, ezért gyorsan lecserélték arra a típusra, melybe drótszálat építettek. Utóbbit Onyklip spange-nak nevezték el.

…és jött az igazi

Végül, feltalálták a legideálisabb megoldást: a cél az volt, hogy a köröm széleire ható emelő erőt egyénileg lehessen szabályozni. Az úgynevezett 3TO spange három drótból építhető fel. A páciens körmeire kifejezetten ráméretezett, két, egészen kicsi dróthorog kerül orvosi fémből.

A köröm hátán összehúzó feszítő hurokkal emelik meg a köröm széleit, és fájdalom nélkül kivezetik a köröm sarkait a lágyrészből. A gondot sokszor az is okozza a problémával küzdő embereknél, hogy a korábbi körömszél gyulladása miatt létrejött hegesedés, gyakran elzárja az utat, ezért a növekvő köröm újra „eltérülhet” a helyes útról, majd ismét begyulladhat.

Ha valakinek csak kezdődő körömszél gyulladása van, a spange ennek kezelésére is alkalmas. Műtétek után is használható a kiújulás megelőzésére, de csak ha a terület már gyógyultnak számít.

spange

Mennyi idő alatt hat a spange?

A kezelés időtartama attól is függ, milyen gyorsan nő a köröm, de a benőtt köröm kezelése általában 3-4 hónap. Ennyi idő kell, hogy a köröm sarkai „helyes útra térjenek”. A spange-ot 4-5 hetente cserélni kell, ugyanis a szakember igazít az elhelyezkedésén és a húzóerő mértékét is beállítja.

Létezik olyan is, amely a kezdődő panaszok enyhítésére alkalmas: felragasztható műanyag lapocska, közepébe épített, emelő hatást fokozó, megfeszíthető dróthurok kombinációja. Általában a 3TO spange-zsal kombinálva hatékony. A spange-ot szakember, pedikűrös helyezi fel, de a műveletet idővel könnyen megtanulhatja a használója. Igaz, hogy igazán eredményes legyen, ahhoz az alkalmazás részleteit is alaposan ismerni kell.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.