Amikor egy sorral többel pislogunk…

Nemrégiben Elizabeth Taylor halála kapcsán jött elő a téma: az egykori legendás színésznő distichiasis-szal született, ami annyit tesz, hogy egy helyett két sor szempillája volt.

Ritka az olyan rendellenesség, genetikai probléma, amelytől nem hátrányos, hanem előnyös helyzetbe kerülünk. A distichiasis ilyen – de persze nem mindenkinél. Vannak ugyanis, akik szenvednek tőle, mert bizony a dupla szempillasor igen zavaró lehet. Másoknak azonban, akiknél a szempillasűrűség még éppen megfelelő, kivételesen igéző tekintetet biztosít ez a genetikai rendellenesség…

A distichiasis lényegében születési rendellenesség: annyiból áll, hogy aki ezzel jön a világra, annak egy sorral több szempillája van. Egy átlagos embernek csak egy sorban helyezkednek el a pillái a szemhéj alján, aki azonban ezzel a betegséggel születik, annak két sor is jut belőle.

6pgt356s1

A néhány hete elhunyt színésznő és legendás szépség, Elizabeth Taylor kapcsán a genetikai rendellenesség újra terítékre került, hiszen ő egyike volt azoknak a distichiasis-ban szenvedőknek, akiket nemigen zavart a sok szempilla. Sőt. Liz Taylor gyönyörű szemeinek csodás keretet adott és különösen igéző tekintetet biztosított a betegség.

Persze nem mindenkinél van ez így – az átlagon felüli szépséget biztosító szempilla-sokaság ugyanis gyakran megviseli tulajdonosát. Túl közel lehetnek a pillák a szemhez, és ha még ráadásképpen nem egyenes irányban nőnek, komoly fájdalmat, esetleg látászavart is okozhatnak. A dupla szempillasor sértheti a kötőhártyát. Irritáció és könnyezés származhat belőle.

Azoknak, akik ezzel a genetikai rendellenességgel születtek, általában eltávolítják műtéti úton a második szempillasorát, mely könnyen zavaróvá válhat. Ajánlható mint megoldás a  kontaktlencse viselése is, de ha véglegesen meg akarunk szabadulni a kellemetlenségtől, talán célszerűbb az orvosi beavatkozást választani.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.