Búcsú Komár Lászlótól – Színes temetés

A család, barátai, pályatársai és tisztelői 2012. november 6-án, kedden 13 órakor, az Új Köztemetőben vehetnek végső búcsút Komár Lászlótól, a 67 éves korában elhunyt legendás énekestől.

A magyar könnyűzene kimagasló képviselőjének, a hazai rock and roll megalapítójának számító előadó utolsó útját – kérésének megfelelően – egy Cedillac  koporsószállító gépkocsin teszi meg, a ravatalozótól a sírig.

Az Új Köztemetőben édesanyja mellé helyezik örök nyugalomba Komár Lászlót, akitől az egyházi gyászszertartás keretében sorra kerülő eseményen személyesen búcsúznak a pályatársak és a barátok is. Többek között a leghűségesebb alkotótárs Nagy Tibor (Magnus) zeneszerző ; Benkő László; Szikora Róbert ; Stark Ferenc az elmaradhatatlan zenésztárs ; dr. Urbanek Krisztina, az  orvosa, aki élete utolsó percéig gyógyította, enyhített a szenvedésein. Szót kap Hajdú Péter és Ómolnár Miklós, dr. Oszfolk Sándor, a Magyar Elvis Klub vezetője, és az FTC labdarúgóinak képviselője is. Az egyházi szertartást Illéssy Mátyás vezeti.

komar_laszlo_cedillac640b

Komár László utolsó útját ebben a Cadillac Fleetwood Series (1974) autóban teszi meg.

A rock and roll magyarországi honosítói között kiemelkedő szerepet játszott Komár László ötven éve a műfaj elkötelezettje és meghatározó képviselője, több millió hanghordozó örökítette meg a munkásságát.

A legendás Scampoló együttestől az első magyar táncdalfesztiválon át, az 1981-ben megjelent első önálló nagylemezéig, olyan ismert dalok, mint a Táncoló fekete lakkcipők, a Húsz év múlva, a Fehér Hold, számos sláger és fülbemászó dallam előadója volt. A Komár László által képviselt műfaj a nyugati könnyűzenei kultúra hatásaként a hatvanas években indult, ezek alapján alakult ki a sajátos magyar zenei hangzás.

komar_laszlo_cedillac640

Komár László utolsó útját ebben a Cadillac Fleetwood Series (1974) autóban teszi meg.

Az eredeti gyökerek azonban mindmáig élnek a dalokban, köszönhetően azoknak az alkotóknak és előadóknak, akik nem csupán interpretálták a nyugati kultúrát, hanem hozzátettek a dallamokhoz és a szövegekhez. Komár László munkásságát Életműdíjjal ismerték el, az összes zenei kiadványát gondozó Hungaroton Records saját halottjának tekinti.

A szervezők minden részvétnyilvánító számára lehetőséget adnak a kegyelet teljes búcsúra, és kérik, hogy a temető bejárati területének építése és a korlátozott számú parkolóhelyek miatt, lehetőleg tömegközlekedési eszközöket, illetve taxit vegyenek igénybe. Egyben javasolják: a megemlékezők tűzzenek gyászruhájukra színes kitűzőt, szalagot, vagy viseljenek színes sálat, nyakkendőt, ahogy Laci kérte – adják hírül a szervezők.

Komár László 1944. november 28-án született Adásztevelen. 1962-től a Scampolo, majd a Dogs együttes tagja volt.1966-ban részt vett a Táncdalfesztiválon, majd az Atlas, a Bergendy, a Non-Stop és a Szemek, Szájak, Szívek együttes énekese. 1977-ben jelent meg Sprint című albuma , 1981-ben pedig az első nagylemeze Pepita néven, melyet számos követett.
Dalai rock and roll és balladisztikus, romantikus stílusúak, a magyar Elvis Presleynek is nevezik. Legutóbbi születésnapján az énekest levélben köszöntötte Tarlós István főpolgármester, aki felidézte: közös ügyük volt, hogy az 1956-os forradalmat támogató Elvis Presley-ről közterületet nevezzenek el Budapesten, és ez meg is valósult. Több mint 3 millió lemeze, CD-je, kazettája jelent meg.
Legnépszerűbb slágerei voltak – egyebek mellett – a Postakocsi, a Mondd kis kócos, a No Miss. A legtöbb dalát komponáló zeneszerzője, Nagy Tibor (Magnus) írta legutolsó nagylemezének számait is, amelynek megjelenésekor, 2011-ben zenei kiadójától Életműdíjat kapott.

Forrás: