David Attenborough, mint őshüllő?

Bob Marley, Kate Winslet, John Cleese, Adolf Hitler, Sir David Attenborough. A felsorolt hírességeknek egyetlen közös ismérvük van. Mindegyikről elneveznek egy állatfajt?

Egy parazita rákfajt neveztek el a minap a legendás jamaicai zenészről, Bob Marleyról, néhány nappal később pedig egy trópusi halfajta kapta meg a neves brit biológus, Richard Dawkins nevét.

Évente megközelítőleg 17-24 ezer ismeretlen állatfajt azonosítanak, köztük néhány új emlőst, több száz kétéltűt, több ezer rovart és más gerinctelen állatot – magyarázta Ellinor Michel, a londoni természettudományi múzeum munkatársa.

A tudósnak, aki azonosította az új állatfajt, el is kell azt neveznie. A választott név általában az állat valamely jellemző vonására utal, vagy a helyre, ahol felfedezték, de előfordul, hogy a kutató egy általa tisztelt hírességről kereszteli el az új fajt – mondta Michel a BBC-nek, felsorolva néhány állatfajt, amelyeket hírességekről neveztek el.

A híres amerikai popsztárról Beyoncéról januárban neveztek el egy lódarázsfajtát, amelyet az ausztráliai Queenslanden azonosítottak. A Monthy Pythonból ismert John Cleese nevét egy gyapjas makimajom, a madagaszkári Avahi cleesei viseli 2005 óta. George Bushról egy bogarat kereszteltek el ugyanebben az évben. Dick Cheney volt amerikai alelnök és Donald Rumsfeld egykori amerikai védelmi miniszter nevét szintén egy-egy bogárfaj viseli.

DavidAttenborough480

Kate Winslet angol színésznőről is egy bogarat neveztek el. Az Agra ketewinsletae nevű bogár a Titanic című film után kapta a színésznő nevét. Adolf Hitlerről egy német kutató 1933-ban nevezte el az általa Szlovéniában azonosított új bogárfajt, amely azóta az Anophthalmus hitleri nevet viseli.

Sir David Attenborough brit természettudós tiszteletére Robert Bakker amerikai paleontológus egy kihalt őskori tengeri hüllőnek, a plezioszauruszok egyik fajtájának adta az ismeretterjesztő tévés műsorairól világhírűvé vált tudós nevét.

Hugh Hefner, a Playboy magazin alapítójának nevét nem meglepő módon egy nyúl viseli. Károly brit herceg után pedig egy Ecuadorban 2008-ban felfedezett békafajt kereszteltek Hyloscirtus princecharlesi névre – olvasható a BBC honlapján.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.