Boldog Nőnapot Kívánunk!

A nőnap egy nemzetközi kezdeményezés, ami a nők iránti tisztelet és megbecsülés hivatott ünnepelni. 1917 óta – Magyarországon 1948 óta – minden év március 8-án ünnepeljük.

A nemzetközi nőnap hivatalosan is világnapnak számít, az ENSZ is így tartja számon. A nőnap eredetileg a mai virágos, szeretgetős ünnepléssel szemben egy munkásmozgalmi eredetű megemlékezés. A nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstrációkat tartottak ezen a napon.

Az első március 8-hoz kötődő esemény 1857-ben történt, amikor március 8-án emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin. Az egyszerű mégis történelmileg fontos szerepet betöltő nőkről emlékezünk meg. Az ünnepség eredetileg  az évszázados küzdelmet eleveníti fel, melyet a nők az egyenlő jogokért és lehetőségekért vívtak.

“A nők mindig igazak, mert még legnagyobb hazugságaikban is természetes érzésük parancsának engedelmeskednek.”
Honoré de Balzac

1909-ben az Egyesült Államokban tartották meg az első nemzeti nőnapot, február utolsó vasárnapjára, 28-ára igazítva. 1910. augusztus 28. és szeptember 3. között határoztak arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközileg is nőnapot tartanak.

rozsa2

1917. március 8-án Oroszországban nők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később – nem közvetlenül ennek a tüntetésnek a hatására – II. Miklós cár lemondott, s polgári kormány alakult, mely szavazójogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában március 8-a.

Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A rendszerváltás után a nőnap Magyarországon is elvesztette eredeti munkásmozgalmi hangulatát, helyette a virágajándékozás dominál.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.