Szex a mellrák után – csak rajtad múlik!

A mellrák gyakran megváltoztatja a testedhez való viszonyodat. A bekövetkezett változások negatív irányba befolyásolhatják az önképet, de van élet a mellrák után is.

Nincs értelme tagadni, hogy a mellráknak még a kezelések után is vannak mellékhatásai: a bekövetkezett változások negatív irányba befolyásolják az önképet, rombolják az önbizalmat, és szinte teljesen megakadályozza, hogy szexinek érezd magunkat – de van szex a mellrák után.

Szex és az önkép

A mellrák megváltoztatja a testedhez való hozzáállásodat. A nők gyakran elkülönítik magukat a testüktől ilyen helyzetekben. Az egyik dolog, amire szükséged van ilyen helyzetben, a tudat, hogy a partnered még mindig vonzónak és kívánatosnak lát. Erre gondolj, amikor a tükör előtt állva nem tudod elképzelni, hogy valaha is megint szexinek érezd magad, és még kevésbé, hogy szexinek nézz ki.

A jóga áldásos hatásairól manapság sokat hallani – ezt az ősi testmozgást számtalan helyről ajánlják nekünk, mert átmozgat, nyújt, javítja az egészséget és a közérzetet. Jó hatással van azonban a szexre is. De hogyan és miért? Olvassunk tovább!

Javítható a szex a jóga által? – 2.rész

Fontos, hogy felkészülj és felkészítsd a partneredet is arra, ami következik. Ha még nem volt műtéted, kérj az orvostól képet egy olyan nőről, aki már túl van rajta. Nézzétek meg a pároddal és beszéljétek meg, mit vártok és mire számítatok. Örökké emlékezni fogsz arra, amikor párod először pillantja meg a bemetszés helyét. Ha a férfinak semmi fogalma nincs arról, mire számítson, és zavarodott arcot vág, a nő ezt úgy értelmezheti, hogy „azt gondolja, hogy csúnya vagyok, és hogy ez az egész szörnyű”. Ha mutatsz neki képet a beavatkozás előtt, megelőzheted az ilyen reakciót.

Kommunikáljatok!

A kommunikáció nagyon fontos. Beszéljetek a partnereddel arról, hogy mi kényelmes, és mi nem. Mind a két fél várhat arra, hogy a másik tegye meg az első lépést. A nő arra vár, hogy a férfi szóljon, ha kívánja a szexet, míg a férfi arra vár, hogy párja megérintse őt. Lehet, hogy a párod attól tart, hogy sérülést okoz, vagy hogy rád erőlteti a szexet anélkül, hogy te készen állnál rá.

Foto:123rf.com

Alku a változásokkal

Amint kibékülsz az új tükörképeddel, újra élvezni tudod majd a szexet. Azonban számolni kell esetlegesen felmerülő problémákkal. A személyre szabott „hogyan élvezzem újra” hadjáratodhoz segítséget nyújthatnak az alábbi eszközök:

Hüvelyi hidratálókrém: Ezek egyfajta kúpok, melyeket a hüvelybe kell felhelyezni. Ott aztán felszívódnak és segítenek megőrizni a hüvely egészségét és nedvességét.

Síkosító: valószínűsíthető, hogy szükséged lesz síkosítóra szex közben. A legjobb, ha a síkosítókat kombinálod a hüvelyi hidratálókrémmel. Ha szex közben kidörzsölődsz, vagy égető érzést érzel, nem elég a síkosító. Ha feszítő, fájdalmas érzést érzel, mint amikor a bőr felhasad, akkor a hidratáló nem elég.

Gyakorlatok: A klasszikus Kegel gyakorlatok – a záróizom feszítése és ernyesztése vizelés közben -, melyeket számtalan nő használ terhessége alatt, tökéletes módszer arra is, hogy megkönnyítse a szexet. Ha a szex fájdalmas, közösülés előtt végezz Kegel gyakorlatokat: ilyenkor a hüvelyi izmok elfáradnak és jobban ellazulnak.

Fotó: 123rf.com

Hüvelytágító: néhány tipp, hogyan használd:

„Újra és újra” – mondja Jean Carter a szexterapeuta. „Nem egy olyan nőt láttam már, aki bár hormonhiányos volt, ezekkel a gyakorlatokkal kielégítő nemi kapcsolatot tartott fenn. Sok gyakorlással könnyen lehet ezt az állapotot fixálni. Gyakran megdöbbenek, amikor nők jönnek az irodámba és azt kérdezik: „Miért nem mondta ezt nekem eddig senki?””

Járható út lehet az is, ha felturbózzátok a szexuális kapcsolatotokat. Például, ha eddig csendben voltak az ágyban, most beszéljenek. Mondjátok a másiknak, hogy mi jó és mi nem az. Ne bízzatok abban, hogy az egyik egy egyszerű morgásból kitalálja, mire vágyik a másik. Ez nem a legjobb formája a kommunikációnak. Ha még sose néztek pornót, most nézzenek meg egyet. Vagy próbáljatok ki szexjátékokat. A lényeg, hogy valami olyat próbáljatok, amit azelőtt sosem. Nem volt mellrákod sem azelőtt! Úgy állj hozzá: „A szexuális életem nagyszerű volt ezelőtt, és azt gondoltam, el fogom veszíteni. De most jobb, mint valaha.”

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Jáger László

    sex a mellrák LN!!
    no ebben sem hiszek
    Humbug az egész!!!
    csak ennyi
    barátilag
    J.L.