Napoztassuk a spermát!

Le az ingekkel és irány a strand! Egy 340 férfi bevonásával készített tanulmányból ugyanis az derült ki, hogy a napsugarak hatására termelődő D-vitamin javítja a spermaminőséget.

A hímivarsejtek a vitamintól gyorsabban és erőteljesebben képesek úszni a petesejt felé, az áthatolás is könnyebben megy nekik. A Koppenhágai Egyetem kutatói 300 férfit választottak ki véletlenszerűen, spermamintáikat pedig elemezték 40 laboratóriumi mintával együtt. Megvizsgálták a spermát adó férfiak vérének D-vitamin szintjét is. Csaknem a fele társaságnál ez túl alacsonynak bizonyult, mivel nem töltöttek elég időt a szabadban, a természetes napfényben.

A napfény a D-vitamin legfőbb forrása, mely segít szabályozni az egészséges csontfejlődéshez szükséges kalcium és a foszfor szintjét. Ráadásul a D-vitamin hiányos férfiakban az egészséges spermák száma lényegesen alacsonyabb volt, a kalcium felszívódása szintén zavart szenvedett.

tenger3

A vitamin szintje a vérükben 50 nmol/l alatt volt, a szakértők szerint pedig minimálisan 75 nmol/l-nek kellene lennie. A petesejt megtermékenyítéséhez szükséges kémiai folyamatban is zavar keletkezik.

A Human Reproduction című folyóiratban megjelent tanulmány alátámasztja a korábbi kutatásokat, melyek összefüggésbe hozták a D-vitamint a spermatermelődéssel, ráadásul ez megmagyarázhatja azt a jelenséget is, hogy a legtöbb párnál miért nyaralás során fogannak meg az utódok. Dr Martin Blomberg Jensen elmondta: „A D-vitamin pozitívan függ össze a spermák motilitásával, ami arra utal, hogy szerepet játszik a hímivarsejtek működésében.”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.