A könny illata

A sírás lehet a természetes módszer arra, hogy a férfi tudomására jusson: a nőnek egy kis térre van szüksége.

Egy új tanulmány szerint a női könny illata jelentősen lelohasztja a férfi nemi vágyát. Izraeli kutatók megvizsgálták az érzelmi okból hulló emberi könnyeket, és kiderült, hogy sokkal többet jelentenek sós vízcseppeknél. A női könnyek olyan kémiai jelek, melyek csökkentik a tesztoszteron szintjét, és a férfiak nemi vágyát.

A férfiak és gyerekek könnyeit még nem elemezték. Noam Sobel az izraeli Weizmann Tudományintézetből azonban reméli, hogy sikerül arra is fényt deríteni, vajon utóbbi két csoport is küld ily módon biológiai jeleket másoknak. Korábbi tanulmányok már leszögezték, hogy az érzelmi töltetű könnyek eltérő molekulákat tartalmaznak, mint azok, melyeket például hagymavágás közben ejtünk.

"A tény, hogy az érzelmes könnyek összetétele más, erősen azt sugallja, hogy kémiai jelzésként szolgálnak."- mondta Sobel, aki neurobiológusként dolgozik az intézetben. Biztosra veszi, hogy ez is egy a kommunikáció sok fajtája közül. Egy kísérletsorozatban, melyről a tanulmány a Science című folyóiratban jelent meg, Sobel a kutatótársaival elsőként fedezte fel, hogy a férfiak önkéntelenül is különbséget tudnak tenni a női könny amúgy egyáltalán nem jellegzetes illata és egy illatmentes sós oldat között.

bizonytalan21

A huszonnégy résztvevő női arcokat ábrázoló, érzelmileg kétértelmű képeket nézett meg, és rangsorolniuk kellett a szomorúságukat illetve szexuális vonzerejüket. Tizenhét férfi kevésbé találta vonzónak az arcokat a női könnyek szagolgatása után. Ötven férfinak szomorú filmet vetítettek le. A könnyeket szagolgatók a szexuális izgalom csökkenéséről számoltak be, nyálukban csökkent a tesztoszteron mennyisége.

Végül tizenhat férfit MRI vizsgálatnak vetettek alá, miközben izgató képeket és filmeket néztek. Akik könnyeket szagoltak előtte, azoknál az agy izgalomkor aktivizálódó része kevesebb tevékenységet mutatott. "Úgy vélem, ez a tanulmány értékes információval bír, mivel minden egyes érzelmi reakció azért fejlődött ki, hogy előnyt nyújtson számunkra." – mondta Dr. Alan R. Hirsh, aki a chicagoi Szaglás és Ízlelés Kezelési és Kutatási Alapítvány alapítója ill. neurológus igazgatója.

"A tesztoszteron befolyásolja az agresszió mértékét is, ezért ha az csökken, akkor a nőnek több esélye marad a túlélésre." – tette hozzá Hirsch, és megjegyezte, hogy klinikai felhasználásával lehetséges a szexuális zaklatók elleni védekezés kidolgozása.

Sobel szerint az eredmények további megfigyeléseket ösztönöznek, hogy kiderüljön, a női könnyek mást is jeleznek-e a szexuális érdeklődés hiányán kívül. "Szeretnénk beazonosítani a hatást előidéző molekulákat. Remélem, pár éven belül a kezünkben lesz a biztos válasz."

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: