A napimádók bőrrákot kapnak

Az ausztrálok napimádó kultúrája következtében az ország huszonkét milliós népessége a nemzetközi átlaghoz képest tizenháromszor nagyobb valószínűséggel kap bőrrákot.

Az egyik kormányhivatal által készített Cancer in Australia 2010 című jelentésből kiderül, hogy a napimádó, strandmániás országban a világon a legmagasabb a halálos melanóma előfordulási aránya, és az egyik legmagasabb a rák aránya általában.

A melanómát, a bőrrák legvirulensebb formáját a Nap káros ibolyántúli (UV) sugárzása okozza. Az is növeli a kockázatot, hogy Ausztrália nagyon közel esik az Antarktiszhoz, ahol az UV-sugarakat megszűrő ózonrétegen jelentős méretű lyuk alakult ki.14993Christine Sturrock, az ausztrál egészségügyi intézet szakértője szerint azonban a betegségek felderítésének megnövekedett aránya is magyarázza az évente diagnosztizált rákos esetek számának emelkedését. ?Az is magyarázza ezt a magas előfordulás arányt, hogy a legtöbb országhoz képest jobbak vagyunk a diagnosztizálásban? ? állítja Sturrock. ?Ennek ellenére nálunk a legmagasabb a bőrrák aránya az egész világon.?

1982-től 2007-ig a daganatos betegségekkel diagnosztizált ausztrálok teljes létszáma huszonhét százalékkal nőtt. A betegségből eredő halálozás aránya azonban ugyanebben az időszakban 16 százalékkal csökkent, ami Sturrock szerint a jelentés egyik legörvendetesebb híre.

A jelentés arra is rávilágít, hogy nőtt a limfoid daganatok, a prosztatarák és az emlőrák előfordulási gyakorisága a társadalmi-gazdasági tekintetben magasabb szintű területeken élők körében. Ennek oka azonban Sturrock szerint egyelőre nem egyértelmű.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.