A ginzeng már nem keserű

Az Illiois-i Egyetem kutatói megtalálták a módját, hogyan tompítsák a ginzeng keserű ízét.

?A vásárlók kedvelik a grinzenget, mivel fejleszti a memóriát, növeli a nemi vágyat és ellenállóbbá teszi az immunrendszert. Egyetlen baj van vele: nagyon keserű? ? véli a kutatás vezetője, Soo-Yeun Lee.

Egy korábbi kutatáskor Lee professzor és a társa, Shelly J. Schmidt azt fedezték fel, hogy a panaxgyökérnek is nevezett anyag jobban felelős az energiaitalok jellegzetes ízéért, mint a koffein. Az érzékekkel foglalkozó tudósok nem véletlenül használják a keserűség viszonyítására. ?Több mint harminc keserű összetevője van, és a mai napig nem tudjuk, melyek okozzák az erőteljes ízt.? ? mondja Lee.

Miközben az íz lehetséges okozóját keresték, azt fedezték fel, hogy a víztaszító molekulák, amelyek glükózt tartalmaznak, felére csökkentik a növény keserűségét. Hogy további vizsgálatnak vethessék alá, megkértek tizenhárom nemdohányzó embert, hogy észleljenek egy PROP nevű anyagot egy darab papíron (nem mindenki képes rá). Meg kellett különböztessék az édes, savanyú, keserű és sós ízeket tizenkét próba után arra jutottak, hogy a következő tényezők csökkentik a keserűséget:14813– Kiegészítő íz (jelen esetben citrus) hozzáadása.

– A keserűséget gátoló molekula és az azt semlegesítő adalék elegyítése.

– A hozzávalók kölcsönhatása.

– Azon enzimek használata, amelyek gyengítik a keserűséget okozó molekulák kötéseit.

?Ezek a ciklodextrin molekulák csökkentették eddig a legeredményesebben a ginzeng keserűségét. Azt is megfigyeltük, hogy a gamma-ciklodextrinek hatásosabbak, mint a béták, és az alkalmazásuk is gazdaságosabb? ? nyilatkozta Schmidt, majd hozzátette, hogy nem csak az energiaitalok élvezetesebbé tételére fogják használni a felfedezést.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.