A kisgyerekekre nem hat a ragályos ásítás

Egy új brit tanulmány szerint a kisgyerekek nem reagálnak ásítással az ásításra, mint a felnőttek.

A kisgyerekek látszólag immunisak az ásítás ?ragályos? természetére. Ezzel szemben a felnőttek ötven százaléka képtelen megállni az ásítást, ha ásítozó embereket látnak.

A vizsgálat első felében James Anderson és Alisa Millen, a Stirlingi Egyetem munkatársai édesanyákat kértek meg, hogy figyeljék, milyen gyakran ásítanak a gyerekeik. A hat-harmincnégy hónapos gyerekek többnyire csak reggel, vagy a délutáni alvás utáni ébredéskor ásítottak.

Átlagosan mindössze naponta kétszer ásítottak a kisgyerekek. Ez sokkal kevesebb, mint a felnőttek napi átlagos hét-kilenc ásítása. Az anyukák egyébként nem tapasztalták a ragályos ásítás jelenséget a gyerekeknél.14583A kísérlet második felében kétéves gyerekeknek videofelvételeket mutattak ásítozó babákról, és a huszonkét vizsgált gyerek közül mindössze hárman ásítottak a látvány hatására.

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy míg az ötéves kor alatti gyerekek nem fogékonyak a ragályos ásításra, mire elérik a tizenkét éves kort, már ugyanannyit ásítanak, mint a felnőttek.

Anderson szerint, ahogy ezt egy korábbi vizsgálat is megmutatta, a ragályos ásítás az empátia jele, és ez a jellemvonás még nem fejlődik ki a három-hatéves gyerekekben, valamint a gyerekekben még nem alakul ki annyi társadalmi gátlás, mint a felnőttekben, ők annyit és akkor ásítanak, mikor csak szeretnének.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.