Azonosították a daganatos elváltozások első fázisát

Mi okozhatja a normál sejtek rákos sejtekké történő átalakulását? Erre a kérdésre keresik a választ a Texasi Egyetem kutatói. Laboratóriumi körülmények között azonosították a folyamat legelső lépését.

A DNS-molekula ? egy kettős láncú szerkezet, mely minden sejtben az életet kódolja ? gyakran van kitéve a környezetből eredő károsító tényezőknek, ilyen lehet például az UV-sugárzás.

Azonban az így létrejövő töréseket, sérüléseket egy bonyolult rendszer hozza rendbe. A daganatos átalakulást pontosan ennek a funkciónak a hiánya, vagy elégtelensége okozza.143441A DNS-törés egy sejten belül jelzést eredményez, mely a sejtnek jelzi, hogy szükség van javításra. Dr. Sang Eun Lee és munkatársai vizsgálataikról a Nature Structural & Molecular Biology novemberi számában számoltak be. Eredményeik szerint a folyamatban kulcsfontosságú szerep jut az Mre11 és az Exo1-nek nevezett enzimeknek.

Annak ellenére, hogy a két enzimmel folytatott kísérleteket többször sikerült megismételni, a jövő még bizonytalan. A meglehetősen bonyolult folyamat további részleteit újabb kísérletekkel kell tisztázni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.