A mogyorózó anyák veszélyeztetik gyermeküket

Egy új kutatás szerint a terhesség alatti mogyorófogyasztás megemeli a születendő gyermekek mogyoró allergiájának valószínűségét.

?A mogyoró allergia egy komoly, általában az egész életet végigkísérő, akár halálos kimenetelű, ráadásul egyre gyakoribb jelenség?- állítja a kutatás vezetője.

A Mount Sinai School of Medicine kutatója Scott H. Sicherer és kollégái 503, három és tizenöt hónap közötti gyermeket vizsgált, olyanokat akiknek akár tej-vagy tojás- allerrgiája volt, ekzémásak voltak illetve pozitív lett a tej-vagy tojás- allergia vizsgálatuk. Ezek mind olyan tényezők, melyek megléte esetén megnő a mogyoróallergia valószínűsége.13397A kismamák terhesség alatti táplálkozási szokásainak felmérése kikérdezéssel történt, ráadásul csak a mogyorófélék által kiváltott allergiateszt pozitivitást vizsgálták a kutatók. Éppen ezért a szerzők megjegyzik, hogy a felmérés megbízhatósága tudományosan nem kellően megalapozott.

Az eredmények ellenőrzésére további tudományos vizsgálatokat kell végezni, a terhesség alatti táplálkozással kapcsolatban még sok felfedeznivaló van, de a kísérlet így is egy igen fontos lépés, hogy csökkentenhessen a mogyoróallergiások száma. Bár már egy korábbi vizsgálat is hasonló eredményre jutott, az erre alapuló terhesség alatti táplálkozási ajánlásokat 2008-ban visszavonták, arra való hivatkozással, hogy azok nincsenek tudományosan kellőképpen alátámasztva.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.